Skeikampen Skiarena 23.- 26. mars:

VM i vintertriatlon skal bli et event av høy internasjonal klasse

Vi var ute etter et sted der vi kunne utvikle vintertriatlon over tid, og som gammel lillehamring så jeg at Skei var et ypperlig område, sier Trond Ahlsen. Han er primus motor og sjef for arrangementet. – Her på Skei er alt veldig bra tilpasset satsningsområdene til VM i vintertriatlon. Nå skal arrangementet få et skikkelig løft, noe som gausdølene kan bli stolte av og trykke til sitt bryst!

VM i vintertriatlon
Trond Ahlsen – sjef for arrangementet – gleder seg til ski, sykkel og løping på Skei. Foto: Åse Kari Gravråk

TV 2 er rettighetshaver

Trond er bosatt i Bergen, representerer Bergen Triathlon Events som er tildelt arrangementet av World Triathlon. Lillehamringen har solid mediebakgrunn fra NRK og TV2. 

TV produksjonen er vesentlig, presiserer Trond. – Det merkes på andre vinteridretter som hopp, langrenn og alpin i Norge. Vintertriatlon har vært arrangert i Norge tidligere, men da har det vært i en helt annen målestokk. Nå blir arrangementet dekket av TV2.

Stor interesse

Ahlsen forteller at det er stor interesse for å delta i mesterskapet. Det har kommet henvendelser både fra Europa, Egypt og Pakistan. Til og med en 84 år gammel italiener vil delta i 84-årsklassa. Han har deltatt i VM i mange år, og han kommer opp en uke før for å akklimatisere seg og for å bli kjent i området. Arrangementskomiteen håper at det blir 150 – 200 utøvere i eliteklassene og kanskje 150 utøvere i age group. Denne gruppa kan sammenlignes med Birken-deltakere med ulike ambisjoner. Noen ligger tett opp mot landslagsnivå mens andre er mosjonister.

Attraktivt for publikum

Ahlsen trekker frem at det skal først og fremst være en sikker og rettferdig konkurranse for utøverne. Det er også viktig at Follebu skiklubb og Gausdal skiklubb opplever at dette er i tråd med det de ønsker å drive med. Alle berørte parter som Gausdal kommune, Innlandet fylkeskommune, næringsliv, lokalbefolkning og hytteeiere skal oppleve at dette er et event som de kan være stolte av og føle eierskap til.

Dramatikk i skiftesonene

Vintertriatlon er en spennende øvelse fordi utøverne er gode i forskjellige disipliner, sier Trond. – Noen er gode til å løpe og noen er veldig gode til å sykle, særlig de som kommer fra Sentral-Europa, og de norske er veldig gode på langrenn. I skiftesonene blir det ofte dramatikk da utøverne kommer inn på sykkelen etter 12,5 kilometer, så skal de av sykkelen og av med sykkelsko, på med skisko og på med skia. I tidligere verdensmesterskap har det vært mye spennende dramaturgi.

Tre dager med mye moro

Mesterskapet går over tre dager. Fredag er det løping og langrenn, mens lørdag er det løping, sykling og langrenn. Søndag er det stafetter. Da er det kortere sløyfer og tre deltakere på hvert lag. Det er mange ulike distanser i de ulike klassene. Det konkurreres i para, age group og elite. Innen elite er det både junior og U-23.

Ambisjon om OL-øvelse

Ambisjonen til World Triathlon er at vintertriatlon skal bli en øvelse til vinter-OL. De hadde ambisjon om å få vanlig triatlon til å bli en øvelse til sommer-OL, og som vi vet ble Kristian Blummenfelt olympisk mester i Tokyo. Det neste blir å få vintertriatlon inn som øvelse til vinter-OL.

Vil utvikle vintertriatlon til noe stort

Triatlonsporten skiller seg ut fra andre idretter, spesielt vintertriatlon fordi det arrangeres VM for parautøvere og funksjonsfriske i samme arrangement. Derfor har arrangementet også en bærekraftverdi.

Nå har vi mulighet til å utvikle vintertriatlon til noe stort, påpeker Trond. – Vi skal ikke gå for fort fram, det skal tilpasses etter de ressursene vi har. Holmenkollen, Lillehammer og Granåsen har alle sine store konkurranser som de er kjent for. Nå har Gausdal og Skeikampen Skiarena en unik mulighet til å få til noe eget, et event av høy internasjonal klasse.

Folkehelseaspekt

I neste omgang skal vi ha et sommervent med en litt lavere terskel som kanskje skal være for hytteeiere og vanlige mosjonister. Da tenker vi å ha svømming som foregår i et fjellvann, og løping og sykling på grus. Triatlon har også et lavterskel- og folkehelseaspekt, understreker Trond Ahlsen.

VM i vintertriatlon VM i vintertriatlon

VM i vintertriatlon 2022 i Andorra. Foto: World Triathlon Media. Tommy Zafares.

Arrangementskomitéen

I desember møttes en delegasjon på Skei der to dagers befaring og planlegging stod på programmet.  Ifølge Tormod Bjerke i Follebu skiklubb og sportslig leder for arrangementet, ble det blant annet brukt mye tid på å lage løyper som passer til tre forskjellige øvelser på samme arena og uten at de går i hverandre. Det ble en nyttig sammenkomst og gjestene var veldig fornøyd med mulighetene som Skei har å by på.

Trond Ahlsen: Primus motor og sjef for arrangementet, Bergen Triathlon Events.

Tormod Bjerke: Leder for arrangementet sportslig, Follebu skiklubb.

Arne Sandvold: Løypeplanlegger, Skeikampen Skiarena og Norges skiforbund.

Stein B. Olsen: Arrangementskoordinator, Visit Lillehammer.

Trude Høyert: Teknisk ansvarlig, Norges Triatlonforbund.

Stefan Mauris: Følger opp at planleggingen er i rute og i henhold til World Triatlon sine kriterier.

Steen Aaslev Christensen: Teknisk ansvarlig arrangement, World Triatlon. Representerer Dansk Triathlon Forbund.

VM i vintertriatlon
Befaring på Skeikampen Skiarena Fv: Arne Sandvold, Trond Ahlsen, Trude Høyert, Stefan Mauris, TormodBjerke ogSteen Aaslev Christensen. Stein B. Olsen var ikke tilstede da ??bildet ble tatt. Foto: Åse Kari Gravråk

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her