Skjenafjellet 1031 moh. og Killiknappen 1055 moh.

To topper på en tur – se opp for huldra

Beskrivelse av turen

Skjenafjellet og Killiknappen er to fine topper i grenseområdet mellom Gausdal og Ringebu kommune. Turen starter i Godalen der det har vært aktivt seterbruk langt tilbake i tid. Godalen var i flere hundre år kilde til konflikt mellom Gausdal og Ringebu Kommune. Begge ville ha dette frodige og attraktive beiteområdet, og helt siden 1649 har det vært rettslige tvister om det vakre seterområdet du nå går gjennom.

Fra parkeringsplassen følger du setervegen ca. 600 meter opp mot Opsahlsetra.

Her er det skiltet til Skjenafjellet. Legg merke til Rundhaugen på vei opp. Det er en trill rund haug som er 15 meter høy og har en diameter på 80 meter. Ifølge lokale sagn bodde huldra inne i Rundhaugen, og lister du deg stilt forbi og lytter kan det hende du hører henne..

Turen går i starten gjennom gammel granskog, men du er snart oppe på snaufjellet. Stien er ganske bratt, og det er rundt 200 meter stigning fordelt på 2,2 km opp til toppen. Etter en times tid er du oppe ved varden på Skjenafjellet. Herfra bruker du en drøy halvtime til Killiknappen på fin merket sti.

På retur kan du gå samme sti tilbake. Men helt på tampen av turen må du få med deg litt kulturhistorie. Like ved oppkjøringa til setra du har parkert ved, ligger tre fangstgroper på rekke og rad, og en fjerde litt lenger opp under Svartbergan. Fangstgravene er skiltet, og er en påminnelse om områdets rike tradisjoner for fangst av elg og rein.

 

Adkomst

Når du kjører opp til Skei, tar du av ca. 2 km etter Svingvoll til høyre mot Sjøsetra på Killivegen, bomveg. Kjør ca. 5,5 km fram til skilt som angir parkering til Killiknappen og Skjenafjellet. Turen er på ca. 8 km, middels tung tur.

 

Anbefalt kart: Sti- og løypekart over Gausdal, Turløypekomiteen

Kilder:

DNT Lillehammer 2018, 70 turer for store og små.

www.gausdal.tipåtopp.no