Butikksjefen i Sport 1 Gausdal har eksamen i fuglesang. Han har appen Birdnett på mobilen og påstår at fuglene har egne dialekter akkurat som oss mennesker. Men på spørsmålet om han kan høre forskjell på kjøttmeiser i Trøndelag og i Gausdal er han litt usikker. Det han derimot er sikker på er hvilke prioriteringer han ville ha gjort hvis han hadde vært en «Mr. Skeikampen».
Jeg er sikker på at mange barnefamilier har oppdaga Skeikampen gjennom arrangement og aktiviteter, sier Torger Fenstad. – Skal vi tenke vekst og utvikling bør vi fokusere mer på de aktivitetene som er interessante for dem som bygger hytte her. Vi ser at volumet av hyttefolk og gjester øker betydelig, og logikken sier meg at vi bør bygge barnevennlige tilrettelagte løsninger i sentrum, bla. en type sykkelpark, litt i samme stil som Trysil. Sykkel og langrenn bør gjøres enda mer attraktivt for hele familien.
Før Torger Fenstad (45) begynte som butikksjef i Sport 1 i 2017, jobbet han fire år i Thon Hotels på Skeikampen. Der hadde han ansvar for planlegging, gjennomføring og utvikling av ulike idrettsarrangement for barn og voksne. På det meste stod han for 18 arrangement i løpet av ett år med oppimot 13000 dugnadstimer.
Sykling bør prioriteres på lik linje med langrenn
Torger mener sykling bør tilrettelegges og utvikles i takt med utbygging av hyttefelt. Det bør ligge i utbyggingsavtalene på lik linje med skiløyper, dvs.vi grunnpotten. Han trekker frem Slåseterlia hyttefelt som eksempel der det burde vært bedre tilrettelagt.
De som har hytter rundt Austlid har et bra stisykkelnett, men de som har hytte lenger ned ender opp med å kjøre bil opp til Austlid eller parkeringsplassen ved Peer Gyntveien, så sykler de derfra.
Klopper vil redusere skadeomfanget
Skei har stor kapasitet når det gjelder hyttebygging, men vi må ikke glemme at folk kommer til Skei for å være mye ute. Jo flere syklister og fotgjengere i utmarka, jo større slitasje blir det. Derfor har Skeikampen også ansvar for å legge til rette slik at slitasjen på naturen blir minst mulig.
Hvordan?
Hvis det legges ut klopper på utsatte steder styres både syklister og fotgjengere over kloppene, dermed spares terrenget og vegetasjonen kommer tilbake innen et par år. Men det kreves at det gjøres en ordentlig jobb.
Hvem skal gjøre kloppejobben?
Det beste hadde vært om Skeikampen Pluss kunne kjøpt tjenesten av noen som kan gjøre jobben skikkelig. Dugnadsjobbing er et alternativ, men da tror jeg jobben ville gått alt for sakte, selv om vi har en ressurssterk hyttebefolkning og mange ville sikkert ha tatt del i arbeidet. Vi må huske at investeringer kreves i infrastruktur for både sommer og vinter.
Idrett og friluftsliv
Idrett og friluftsliv er de store interessene i livet. Han gikk selv aktivt langrenn til han var første års senior. Senere har han vært trener i 15 år, først i Trøndelag, etterpå i Gausdal for Gausdal skilag der både Mattis Stenshagen, Ketil Tyrom og Mari Nordlunde var med mens Torger var trener. – De er fortsatt litt «mine barn», sier han med stolt beskjedenhet.
Kronisk fisker
Torger er utdannet fiskebiolog og over gjennomsnittlig interessert i fisking.
Hvis du tar en sånn utdanning og ikke fisker, da er du passe rar, haha! Alle på kullet var kroniske fiskere. Etter at jeg flytta til Gausdal har det blitt mye isfiske på Nisjuvatnet, mens på sommeren fisker jeg helst på Raudsjøen, men det er også mange små fjellvann å fiske i.
Nisjuvatnet
Han nevner at han har ledet prøvefiske på Nisjuvatnet, ledet konsekvensutredning av vannstadsregulering og sett på muligheter for å ta ut vann til kunstsnøproduksjon. Begeistret forteller han om røyebestanden i Nisjuvatnet, at den er helt unik i vårt område, og hvilke katastrofale følger det ville fått for fisken hvis vatnet hadde blitt tappet ned for å brukes som vannkilde.
Selvforsynt med grønnsaker
Torger er gift med Anette Musdalslien og de har to barn, Vemund (15) og Astri (12).
På hjemmebane i Bruvangsvegen har et drivhusprosjekt sammen med Anette.
Hjemme har de drivhus og er nesten helt selvforsynt med grønnsaker på sommeren.
Vi har t.o.m. auberginer og vannmeloner, masse! Det er vårt fellesprosjekt, sier Torger. – Anette er definitivt den flinkeste av oss til å få spirene til å gro og trives. Jeg tar mer over når de blir større og det skal gjødsles og vannes.
Stort engasjement
Jakt og fiske, langrenn og randonee, terrengsykling. Det skorter ikke på fritidssysler for trønderen som vokste opp på Fosenhalvøya. Han er engasjert i en rekke verv i lag og foreninger, alt fra leder i idrettsrådet i Gausdal og primus motor for Gausdalsdagen AS, til speiderleder i Fjerdum Speidergruppe.
Hvis du kunne valgt hvilken som helst jobb, hva ville du valgt?
Det måtte ha vært en jobb der jeg kunne utvikle Skeikampen med riktige betingelser, rammer og budsjett. Og grunnen til at jeg ville valgt det er fordi jeg ser at det er viktig for bygda mi, det gjelder også alt det andre jeg er engasjert i. Men når det er sagt så trives jeg veldig godt som butikksjef i Sport 1, her blir jeg gjerne pensjonist!
«Homo sapiens, almost certain»
Idet møtet vårt skal avsluttes tar Torger tar frem mobilen og viser meg Birdnett-appen. Nå vil han gjøre opptak mens jeg skal «kvitre» (!) Han vil sjekke hvilken fugl jeg kommer nærmest. Appen finner ikke min fugletype, men resultatet i displayet er likevel tilfredsstillende: «Homo sapiens, almost certain»!
Torgers turtips!
På Raudsjøen er det fint å bade og fiske. Her kan du også få gjedde.
Et annet fisketips er Svattjønnet inne ved Torsdalsleite, under Ørnkampen og Slagsfjellene. Der er det fantastisk fint å sette opp telt på østsida av vatnet. Du kan få fisk på 100-400 gram, best med mark og søkke. Det er best å parkere ved Nisju og gå 2,5 km over Ørnkampen.
Det aller viktigste er å være mye ute og ta det sånn passe!