Skeikampen er et fjell og Skei er området rundt fjellet. Sier du at du har hytte på Skeikampen er det altså feil, der står det kun en gammel steinhytte.

Dette høres enkelt ut, men hvorfor heter det da for eksempel destinasjon Skeikampen? Vi tok kontakt med tidligere direktør på Gausdal Høyfjellshotell, Andreas Smith-Erichsen for å høre hans mening om ordstriden. Han er klar i sin tale.

Det er kun to ting som heter Skeikampen, det er selve fjellet og det er Skeikampen Høyfjellshotell.

Markedskreftene rår

Det heter destinasjon Skeikampen, hvorfor det?

Ja, det er markedskrefter som kaller området Skeikampen. Det er ikke dermed sagt at det er riktig. For noen år siden prøvde enkelte markedskrefter å få byttet ut skilting til Skei med skilting til Skeikampen. Det gikk ikke. Det ble stoppet av Statens vegvesen fordi stedsnavnet er Skei.

Skei i Jølster og Skei i Gausdal

Når vi søker på Skei på Google er svaret: Skei er et tettsted i Sunnfjord kommune i Vestland Fylke. Det er først når jeg søker på Skei i Gausdal at Google svarer: Skei er området rundt fjellet Skeikampen i Gausdal kommune. Skei i Gausdal er tydeligvis ikke like kjent for Google som Skei i Jølster?

Dette er det største aberet, at Skei ligger også et annet sted i Norge, men da pleier folk å si Skei i Jølster, mener Andreas.

Hafjell og Kvitfjell

Ikke langt fra Skei ligger Kvitfjell og Hafjell. Dette er fjell på lik linje med Skeikampen. Men både Kvitfjell og Hafjell omtales som destinasjon, trolig fordi området rundt selve fjellet ikke har noe eget navn.

Bedriftsnavn

På Skei brukes både Skei og Skeikampen litt om hverandre i bedriftsnavn. Vi har Skei Golf, Skeikampen Eiendom, Skei Caravan, Skeikampen supermarked, Skei Hyttetjenster osv.

Kanskje er det tilfeldig, eller er det helt bevisst?

Skeidkampen og Skeidsetrene

Navnet Skei, eller Skeid, betyr bla. veddeløp/kappritt. Navnet stammer fra den tida da folk kom sammen til et årlig stevne med hestekamper, kappriding, varebytte, leik og slagsmål. Trolig samla gausdølene inn hestene sine på Skei og hadde slike stevner for over tusen år siden. I Ringebufjellet skal det ha vært slike stevner frem til ca. 1750. Skeidkampen er opprinnelsen til navnet Skeikampen. Området skal ha blitt kalt Skeidsetrene fra den tida sanatoriet ble bygget.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her