Heldigvis er det slutt på den tida da vi ble hengende fast på T-krokheisen med ett bein og resten av kroppen slepende etter. Ingenting føltes mer flaut og klønete enn akkurat det. I dag er det høyt fokus på trygghet, sikkerhet og service over alt i alpinanlegget.
I vintersesongen jobber 40 sesongarbeidere i alpinbakken. Staben inkluderer heisførere, løypekjørere, skipatrulje, billettører, skiutleie, skiinstruktører, verksted, teknisk og administrasjon. I tillegg til sesongarbeiderne er det sju ansatte på heltid.
God kontroll ved avstigning
I stolheisene er det betjening både ved på- og avstigning, mens i slepeheisene (T-kroker) er det kun ved påstigning. Ved avstigningen ved en av stolheisene har Susanne Heggen (30) sin arbeidsplass i vintersesongen. Her sitter hun inne i et lite «kontor» med panoramautsikt og passer på at alle kommer seg trygt av heisen.
Det hender at enkelte får panikk og hopper av litt for tidlig og mister balansen, men det går som regel bra, sier Susanne. – Og det hender at noen ikke følger med og blir med nesten rundt, men da stopper jeg heisen, ellers så er det sensorer som utløser automatisk stopp.
Snømåking hører med
Hver morgen, før anlegget åpner, tar hun stolheisen oppover og sjekker at alt fungerer som det skal. Utenfor «kontoret» må hun ofte ta en økt med snømåking der tråkkemaskina ikke kommer til.
Det er tredje sesongen jeg jobber her og jeg trives veldig godt, også har jeg den beste utsikten man kan ha! I sommerhalvåret jobber jeg på Segalstad Bru i butikken Annes klær, det er en fin kombinasjon.
Enkelte overser skilting og regler
Knut Erik Folden (49) jobber på teknisk avdeling og har blant annet ansvar for heisene. Hvis heisen stopper er det hans ansvar å få den i gang igjen.
Av og til et er det enkelte som overser skilting og regler. Noen vil kjøre slalåm på vei oppover i slepeheisene, da kan vaieren spore av og det kan gå galt, sier Knut Erik. – Vi har også ansvar for å hjelpe skipatruljen når de trenger assistanse med scooter når folk har skada seg.
Knut Erik driver selvstendig som snekker når han ikke er på Skei. I tillegg er han bonde og driver med sau og hest på Stall Kankerud. Han har også en del med gjestene å gjøre i forbindelse med ridning.
Skipatruljen
I skipatruljen jobber Torstein Leikvam (29), han har jobba fem vintersesonger på Skei. Hans viktigste jobb er å hjelpe og ta hånd om de som skader seg i anlegget og sørge for at ambulansen får lettest mulig adkomst til den som er skadet. En annen viktig oppgave er sikringsarbeid og kontroll av nedfarter.
Sikringsarbeid og kontroll
Når det snør mye er hoveddelen å sikre at alle sikringselementer som matter og nett står riktig og at det ikke blir borte under snøen, forklarer Torstein. – Daglig kontroll består i å kjøre over alle bakker og sjekke at alt er i orden. Dette er fast rutine. Vi er to om denne jobben og det tar fort et par timer. Etterpå hjelper vi teknisk avdeling med nødstoppene på slepeheisene.
Når alpinanlegget stenger etter sesongen, bruker skipatruljen 14 dager på å ta ned polstringer, pinner og nett. – Det ser ikke ut som det er så mye ut når du kjører rundt, men når du skal plukke ned oppdager du hvor mye det er, sier Torstein.
Når barmarksesongen er i gang, drar han til Mo i Rana og jobber i klatreparken Høyt og Lavt. Der jobber han som instruktør og park-vert fra mai til oktober.
Det er en fin variasjon å være i klatreparken om sommeren og her på Skei om vinteren.
Thon Hotel Skeikampen – Ble permittert fra Flyr, fikk jobb på hotellet
Det er ikke bare i alpinbakken det er sesongarbeidere på Skei. Inne på Thon Hotel Skeikampen jobber Stephanie Stubhaug (25) i resepsjonen. Hun begynte i januar og skal jobbe ut sesongen. For tiden er hun permittert fra jobben som kabinansatt i Flyr.
Jeg har aldri jobbet på hotell før, men er vant med kundeservice. Det er mye nytt å sette seg inn i, men jeg blir tryggere og mer effektiv for hver dag.
Stephanie kan mer enn kundeservice. Hun har en bachelor i psykologi og master i kriminologi.
Det er greit å ha flere ben å stå på, men nå jobber jeg her på hotellet så får vi se hva det blir til etter hvert.
Avhengig av gode vintre
En av de som jobber på fulltid på hotellet er Victoria Hundal (30). Hun begynte i resepsjonen i 2018 før hun senere ble hotellsjef, og siden oktober´22 har hun vært direktør ved hotellet.
Den største fordelen vår er at vi er familievennlige både her på hotellet og i bakken, sier Victoria. – I tillegg har vi flotte skiløyper rett utenfor hotellet, noe som er en stor fordel. Utfordringen er at vi er sesongbasert og avhengig av gode vintre med mye snø. Det kan også være utfordrende å rekruttere nye folk hver sesong. Vi har 10-12 sesongansatte i tillegg til de som er faste.
Hvordan tenker dere Skei bør utvikles som destinasjon?
Vi vil jobbe for at Skei skal bli en helårsdestinasjon, vi vil jo helst ha fullt hus hele tiden. Både hotellet vårt og destinasjonen må bli mye mer synlig. Nå ser vi på hvordan vi kan gjøre en bedre markedsføring.
Utleie av leiligheter
Victoria forteller videre at de jobber mot utenlandsmarkedet for å få langtidsleie på leilighetene, spesielt mot dansker og engelskmenn. I feriene blir det stort sett alltid fullt, men kun i ferier, presiserer Victoria.
Thon Hotel Skeikampen er et fullservicehotell og har leiligheter med og uten selvhushold.
Hotellet har 83 rom og utleie av 32 leiligheter på området, 25 leiligheter i Høyfjelltunet nederst i alpinbakken, og 12 leiligheter ved Thon Hotel Austlid.