Knut Erik Hagen (53), eller Balle som han kalles, har preppa løyper på Skei i snart tretti år.
På golfbanen er han leder for banemannskapet. Selv foretrekker han sykkel.
Av: Åse Kari Gravråk
Vintersesongen
– Det har vært en lang fin vintersesong, men mer vind og snøvær enn normalt, oppsummerer Balle. – Skogsløypene har blitt kjørt opp oftere. Hvis vi prepper alle løypene på cirka 220 kilometer, går det i ett fra kl. 0700 til 1330. Da er vi tre mann som kjører, ellers er vi stort sett to. Men løypemaskinene er noen voldsomme dieselslukere, sier Balle. Denne vinteren har det gått med 52000 liter diesel til løypekjøring.
På slutten av sesongen kjører vi bare 2-3 timer, plukker inn løypestikker. Søppel og hundemøkk er det lite av. Før var dette et problem, men jeg synes folk har blitt veldig flinke.
Blir det av og til kjedelig å kjøre løyper?
– Nei, aldri. Jeg hører på radio og prater i telefonen. Også får jeg fine naturopplevelser. Men vi kan oppleve at tåka kan bli så tett at vi ikke ser noe som helst mellom stikkene. Da er det en fordel å være godt kjent.
Begynte i 1995
Balle er godt kjent. Han begynte å kjøre løypemaskin på Austlid i 1995. Det var Per Steffensen som lærte han opp. Bortsett fra et par år på Gausdal Landhandleri og på Gausdalsmeieriet har han vært løypekjører og på Skei i snart tretti år.
Han har tre sønner, bor i Gausdal og er utdannet landbruksmekaniker. Det var faren hans som begynte å kalle han Balle etter karakteren Balle Klorin i Supperådet, en TV-sketsj av komikerduoen Wesensteen på NRK Fjernsynet i 1969.
De fineste turene
Det er over Slagsfjellet og Rognhøgda som er de desidert fineste turene synes Balle. Men, Panoramaløypa og Prestkampen er også blant de beste.
Går du disse turene på ski også?
– Aldri! Jeg gikk fra meg over Slagsfjellet da jeg var guttunge. Det var et evig slit og alt for lang tur da jeg ikke var motivert. Jeg har både felleski og vanlige ski, men bruker de ikke.
Men er det noen opplevelser du husker spesielt godt etter snart tretti år som løypekjører?
– Haha! Ja! Den gangen jeg fulgte ferske bilspor i skiløypa fra Fagerhøy til Skardbua og videre mot Skei. Da jeg kom til Skeisleite, der løypa går ned mot elva, så jeg på bilsporene at det var så vidt bilen ikke hadde blitt sittende fast. Men bilen var ikke å se så det gikk tydeligvis bra. Ren flaks!
@ballehagen har 7245 følgere
Naturopplevelser, vær- og løypeoppdateringer dokumenteres flere ganger i uka på sosiale medier gjennom hele sesongen av Balle. Der sprer spektakulære soloppganger og forlokkende skiløyper seg til en stadig økende følgerskare. På Instagram har han 7245 følgere. Når skisesongen er over, er det statusoppdateringer fra golfbanen som publiseres.
Forberedelser og vedlikehold
På våren er det roligere dager for Balle og de andre i teamet, men stillstand er det på ingen måte. Forberedelser på golfbanen starter i slutten av april, og forberedelser til neste vintersesong må planlegges.
– Hvis alt går etter planen, vil Gammelseterrunden få breiere løype til vinteren, røper Balle. Løypa skal utvides til cirka seks meter i bredden slik at man kan skøyte. – Vi må felle noen trær og grave litt, og grunneierne må gi godkjenning, men vi tror det skal gå bra.
Litt av vårarbeidet er å lage klopper til løypelauget. Lauget begynte å kloppe Gammelseterråket for et par år siden. Vi lager rulleklopper på 4 meter som kan rulles ut, så kjører vi det ut etterpå så alt er klart til løypelauget skal ha dugnad.
Kalking
- april startet de første forberedelsene med kalking på golfbanen. – Vi har bygget på en strømaskin på den minste løypemaskinen, forklarer Balle. – Vi kjører på spor dagen før vi skal kalke så det blir hardt, så er vi tidlig ute dagen etter mens det er skare. Da blir kalken fordelt jevnt og fint. Deretter må vi vente til det blir bart og tørt før vi kan begynne å gjødsle. Målet er å åpne 1. juni, hvert år.
Gjødsling, klipp og stell
På greenene er det 4 millimeter høyt gras, der må det være finpreparert slik at en golfball kan rulle flere meter. – Derfor bruker vi spesialgjødsel med liten konsistens så den legger seg under gresset og ikke over, forklarer Balle. – Vi bruker spesialgjødsel kun på greenene, ellers bruker vi vanlig fullgjødsel fra Felleskjøpet. Utover i sesongen må det klippes og gjødsles hver 14. dag, men vi må følge godt med hele tida. Det er utrolig godt at alle i teamet er erfarne og har mye kunnskap, alle vet hva de skal gjøre og da går det veldig greit.
Dream team
Balle får ikke fullrost teamet sitt som består av Bjørn Tore Rønningen, Magnus Hagen, Torkell Seielstad, Stian Rokvamslien og Jens Rogne. Balle har ledet banemannskapet siden 2015. I 2020 ble han kåret til årets greenkeeper av Norwegian Greenkeeper Association (NGA). Men når prisen kommer på tale er Balle rask med å understreke at utmerkelsen har hele teamet æren for, ikke han alene.
Sunt bondevett
Det var Bjørn Hagemoen (1937-2018) som i sin tid lærte Balle og teamet hvordan de skulle gjødsle, klippe og vedlikeholde golfbanen. – Det var ingen av oss som var såkalte profesjonelle, men Bjørn sa vi ville komme langt med det han kalte sunt bondevett. Da Bjørn slutta, var det en periode klubben leide inn profesjonelle greenkeepere, men gresset ble ikke noe grønnere av den grunn. Vi har et annet klima på Skei, sesongen her begynner senere enn i lavlandet, da stilles det andre krav. Men etter at vi fikk ta over alt ansvaret sjøl ble det veldig bra, sier Balle fornøyd.
Spiller du golf selv?
– Har ikke prøvd et eneste slag. Ikke engang på driving rangen. Jeg verken går på ski eller spiller golf. Men jeg sykler!
Fikk elsykkel for god markedsføring
Balle fikk nemlig for et par år siden overrakt en elsykkel av Sport1 og Skeikampen Eiendom, som takk for god markedsføring av Skei.
– Det var veldig artig og overraskende. Den er jeg skikkelig fornøyd med. Etter jeg fikk den har jeg vært på mange steder i bygda som jeg aldri har vært før. Vi er flere kamerater som sykler sammen både i bygda og på fjellet.
Balle anbefaler den ene fine turen etter den andre. Blant annet fra bygda til Raudsjøen via baklikjølen til Skei og ned att. Eller en annen fin tur som går fra Follebu til Tyrom – inn til Neversjøen på Follebukjølen – Lassesetra – Musdal og Svingvoll.
– Stære fine sykkelturer, konstaterer løypekjører og greenkeeper Knut Erik Balle Hagen.