Noen ganger frister det å ta med seg teltet og fiskestanga på en minitur. Kanskje passer det med en eneste kort overnatting. Da er det fint å vite at området rundt Skeikampen byr på fine fiskemuligheter uten å måtte gå i timevis. På den lokale fiskemenyen står blant annet ørret, røye og gjedde. 

Midt i den mest hektiske sommeren – med bursdager, feiringer og ferieplanlegging – fikk jeg lyst på en liten fjelltur. Med fiskestang. Avreise mot kvelden og helst hjem før middag dagen etter. Det blir ingen kryssing av Hardangervidda eller langtur i Trollheimen når utgangspunktet er at du vil være borte under et døgn.

Det jeg var mest opptatt av, var å få en tur på fjellet. Være i eget selskap, fiske litt, koke kaffe ute og bare være i naturen. Heldigvis er høgfjellsfølelsen aldri langt unna når man er på Skei. 

telttur med fiskestanga

Fisket er høyst usikkert når du bare har noen timer på deg. Fjellørreter spiser ikke konstant, og du må treffe på tidspunktet for å sikre noe særlig til fangst. Men fiskestangen er som regel med på tur – og det er nesten alltid hyggeligere å telte i nærheten av vann. Ikke er fisken så viktig heller – det handler like mye om å komme seg ut i naturen.

Fiskekort kan kjøpes på Inatur.no, og der oppgis det at du i Østre Gausdal kan du fiske røye, abbor, gjedde, sik og ørret. Rausjøen byr på stor gjedde, mens Nisjuvatnet huser røye av god størrelse. Røya har rykte på seg for å være vanskelig å ta på stang fra land, men det er en fantastisk fisk om du lykkes. Kanskje er den lettere å ta fra isen på vinteren. Ellers er det mange vann med ørret som den mest aktuelle fisken for sportsfiskere. 

Sjøsetervatnet, Torsdalsvatnet og Veslesetervatnet er blant vannene som ligger sentralt og veinært på Skei. Men for å få litt mer fjellfølelse, ønsket jeg meg en tur litt unna vei. 

Sport1 Gausdal er et naturlig sted å starte om man ønsker å få tips og råd til fisketuren. For den korte turen jeg antydet, fikk jeg følgende tips:

Dra til Svarttjønnet. Gå fra krysset Fykseseter ved Nisju (på Peer Gynt-vegen) og over Ørnkampen. Da får du perfekt teltplass på nordøstsida av vannet. Ta med mark og søkke så får du steikefisk. 

telttur med fiskestanga

Turen fra der jeg parkerte til vannet er omlag to kilometer. Over nevnte Ørnkampen har du super utsikt over Skeikampen, Prestkampen og områdene rundt. To kilometer er akkurat passe langt for en minitur, men det er selvsagt individuelt hvor langt man ønsker å gå. I tillegg til vannet jeg besøkte, ble flere vann rett over grensen fra Gausdal anbefalt. Både Kantlitjernene ved Fagerhøi, Storrøgna, Fjellvatnet og Skjelbreia i Maridalen, samt Svartvatnet bak Prestkampen ble nevnt som vann som kan gi fin fisk… Det er med andre mye å velge i.

Det kan også være lurt å følge Facebooksiden «Jakt og fiske i Østre Gausdal» for tips og inspirasjon til fisketurer. 

Hvordan gikk så fiskingen?

Vel – som bildene antyder: Det ble pølse til middag. Jeg fikk noen fisker som jeg syntes var litt små til å bli avbildet, så de fikk leve videre. Disse tok jeg på en liten spinner. Jeg forsøkte også med mark og søkke som anbefalt. Der klarte fisken ved flere anledninger å få lurt i seg marken uten at jeg så noe mer til fisken. Og jeg hadde noen litt ordentlige napp sent på kvelden, men det ble altså ikke noen fisk som egnet seg på skrytebilder. 

Telttur med fiskestanga

Hva gjør vel det? For aldri smaker kaffen så godt som når den er kokt ute i naturen, og pølser er egentlig helt ok mat på en liten minifjelltur. Fint vær, fin utsikt og en stadig tilbakevendende fjellvåk, gjorde turen til et perfekt avbrekk fra det vante ferielivet. Så er det bare å forsøke et annet vann ved en annen anledning….

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her