Hundemassasje og hverdagslydighet
I Lishøgda driver Millie Klæboe hundesenter, her holder hun kurs i hverdagslydighet. I tillegg utfører Millie hundemassasje, noe som er nødvendig for både brukshunder og familiehunder.
Av: Åse Kari Gravråk
Hun er utdannet hundeinstruktør og massasjeterapeut for hund. Selv har Millie fire gjeterhunder som hun bruker under sauesanking på høsten.
– Før sankingen får de alltid massasje for å løsne eventuelle stivheter i kroppen. Det er viktig å forsikre seg om at alt er i orden før de skal ut på hard jobbing.
Er det vanlig at hunder får stivheter i kroppen?
– Ja, jeg har ikke vært borti en eneste brukshund, verken gjeterhund eller jakthund, uten en eller annen stivhet eller skeivhet. Heller ikke familiehunder, men der sitter det ikke alltid så dypt, men det er nesten alltid noen låsinger i ryggen. Det forplanter seg både forover og bakover. Jeg løser opp med gode massasjeteknikker.
Viktig å ta en sjekk
Jakt og sauesanking skjer én gang i året og foregår ofte i ulendt terreng. For jakthunder og gjeterhunder betyr det hard jobbing. Derfor er det viktig å forberede hunden best mulig så belastningsskader unngås.
– Det er lurt å sjekke at hunden ikke har noen skeivheter i kroppen som kan utvikles, sier Millie. – Det må løsnes før man begynner å trene hardt. Jeg gjør det med mine egne hunder som brukes under sauesanking. Men jeg gjør det også fordi det er greit å sjekke slik at jeg vet at det ikke er noe som plager dem.
Trekkhunder
Trekkhunder jobber også mye over tid, tungt. Nå på høsten begynner også trening for de som skal gå Finnmarksløpet, da er det viktig å få løsnet ting før de trenes videre. For uansett hvor riktig man trener, er det sånn at hvis de for eksempel har et anspent bekkenben i siden så vil man kompensere, så blir det bare skeivere og skeivere.
Hunder skjuler smerte
Vet hundeeiere nok om dette her?
– Nei, det er mye uvitenhet og det er ikke så rart. Hunder er generelt «flinke» til å skjule smerte. Det er først når hunden for eksempel begynner å halte, eller plutselig blir ulydig eller endrer oppførsel, at den viser at den har vondt. Nå er det ikke sånn at en sint hund alltid har vondt, men det kan være at smerte er årsaken.
Hverdagslydighet
Millie holder kurs i hverdagslydighet som passer både for valper og andre hunder.
Det går ut på å lære hverdagslige øvelser, og få noen tips og triks for å få en lettere og morsommere hverdag sammen. Det kan blant annet handle om å få hunden til å gå pent i bånd, eller at den bør bli bedre på innkalling.
– Ofte har hunder og eiere godt samarbeid, men det hender at det dukker opp utfordringer i hverdagen. Da er det ofte små endringer som kan gjøre stor forskjell. Det er gøy å se mestringsfølelsen både hos eier og hund når ting faller på plass.
1 ½ time er nok
Helgekursene består av både teori og praksis. Vi jobber med hund 1 ½ time før den får en pause mens vi har teori. Deretter er det 1 ½ time med jobb igjen. Det er alt lenge for en hund å jobbe 3 timer i strekk, derfor legger jeg det opp på denne måten.
Kursene kan også gå på ukedager, da går det over 3 uker, 2 kvelder pr uke.
Hverdagslydighet 2
Nå til høsten skal Millie lansere noe som heter Hverdagslydighet 2. Her legges det på større utfordringer. Dette kurset passer for de som enten har deltatt på valpkurs, eller for de som har gjennomført et kurs i hverdagslydighet og som vil gå videre.
Alle typer hunder
Kursene kan passe for alle typer hunder, alle aldre og ulike raser. Det fungerer også for jakthunder og gjeterhunder for å styrke samarbeidet mellom eier og hund.
– Målet er å få hunden til å funke best mulig i hverdagen. De lærer verktøyene på kurs, så gjør de selve jobben senere, poengterer Millie.
Millies tips!
Gjør hverdagsøvelsene enklest mulig. Sett av 5 minutter til trening flere ganger om dagen. Da er både hund og eier fullt fokusert og motivert hele økten.
Her er det en Alaska husky som får massasjebehandling av Millie. Foto: Privat