Tenk at for 146 år siden kunne du bli servert champagne ved steinhytta. Vel og merke hvis du var gjest på Gausdal Høifjeldssanatorium.

Gausdal Høifjeldssanatorium, som var Norges første sanatorium, åpnet 1. Juli 1876. Det kom 100 gjester, men i løpet av sommeren kom antallet opp i 190. Fokuset vår å få folk i bedre form. Forurensningen i Oslo og flere storbyer var markant på denne tida da folk fyrte med kull. Folk var slappe og hadde blodmangel.

Hvitmalte benker

På ankomstdagen fikk samtlige gjester en legesjekk. Deretter tilpasset legen et mosjonsprogram som skulle gjennomføres under oppholdet som varte minst 3-4 uker, ofte hele sommeren. Det hadde blitt anlagt turstier opp til Skeikampen. På karjolstien oppover fjellet ble det satt opp hvitmalte benker for hver 100 meters stigning. Mange av gjestene fikk beskjed om å gå til første benk første dagen og øke gradvis for hver tur. Det kunne gjerne gå ei uke før de nådde toppen av Skeikampen, men da de endelig kom til topps fikk de skikkelig lønn for strevet. Ved steinhytta stod serveringsdamer fra sanatoriet i hvite forklær, klare med champagne og andre forfriskninger.

Champagne på toppen
I dag spiser vi matpakka ved steinhytta. I 1880-årene drakk man champagne. Foto: Axel Lindahl

Ny champagnetradisjon?

Alle disse menneskene er borte for lengst, men steinhytta står der fortsatt. Mang en fjellturist har spist matpakka si og hatt en god rast her i «alle» år. Og hvem vet, kanskje noen kan skape nytt liv i denne champagnetradisjonen fra 1880-årene? Hadde ikke det vært moro?

 

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her