Hva er det første du tenker på hvis noen vil ha deg med på telttur. Er det lyden av bekk som sildrer, kyr som beiter og humlesus utenfor teltduken? Eller tenker du på tusen knott rundt hodet, klam sovepose og lite søvn? Eller kanskje er det noe helt noe annet.

God planlegging er halve turen. Riktig valg av mat og utstyr kan være avgjørende for en god opplevelse. Skeikampen er et eldorado for å telte, bl.a. er Nedre Massingtjønnet og Gamledalen to steder vi kan anbefale.

Nedre Massingtjønnet

Karen Sann Fougner (29) inviterte med sin samboer på tur. De dro innover Peer Gyntvegen med sykler på taket og telt i bagasjen. De visste om flere potensielle plasser, men hadde i utgangspunktet sett for seg Dørdalsknappen og telting i nær- heten.

Det var litt tilfeldig at det ble Massingtjønnet, men vi kunne se fra veien at her var det fine muligheter, sier Karen.

Vi kjørte helt ned til vannet, der var det god plass til parkering. Fint tilrettelagt med bålplass og fint å sette opp telt. Både badevann, fiskevann og en liten bekk hadde vi i nærheten.

Et tips kan være å se seg ut en plass på kartet hjemme, slik at du har en nødløsning hvis du ikke finner noe annet. Og hva har du mest lyst til? Er det å sykle, gå, fiske eller bade? Har du dette klart for deg så blir det enklere å finne en passende teltplass.

Utsikt fra Prestkampen mot Torsdalen. Foto: Åse Kari Gravråk

Hva slags mat vil du anbefale?

Mitt kremtips er Fjordland! Vi er unge og travle, det er ikke alltid vi får forberedt gode viltgryter og hjemmelaget potetstappe. Når vi har det travelt, men likevel vil på tur synes vi Fjordland sine raspeballer er innertier. Det er skikkelig husmannskost og metter godt. Du trenger ikke fullt primusutstyr heller. Vi ha en lett «jetboil» fra Primus hvor vi varmer vann. Fjordland har løsning med vakuumpakket mat i plast, slik at vi putter posene i vannet og venter 5-10 minutter til det er varmt. Det smaker hjemmelaga og vi blir gode og mette.

Hva er det som gjør en tur vellykket?

For meg blir turen ekstra vellykket hvis jeg får en overraskelse underveis, enten det er øs pøs regn, et flott badevann, eller når jeg finner en nøttepose gjenglemt i sekken når jeg er sulten. Sånne opplevelser husker jeg godt, sier Karen.

Gamledalen

Visit Skeikampens utsendte journalist valgte Gamledalen som camp. For henne var dette et bevisst valg, både med tanke på kort avstand til bilen, stier og vann i nærheten, pluss nydelig utsikt og mye sol.

Etter å ha parkert bilen i Gamledalen tar du sekken på ryggen og følger stien som er skiltet mot Kroktjernet. Noen minutter senere, til høyre for stien, er det liten høyde i terrenget. Her er det ikke helt flatt og perfekt, men når steiner og kvister blir kastet unna er det godt nok. Og for en utsikt! Sjøsetra og Torsdalen. Vakkert.

Idyllisk ved Torsdalsvatnet. Foto: Åse Kari Gravråk

Reker og knott

Rekeaften ved teltet i Gamledalen. Foto: Åse Kari Gravråk

Ute hele dagen. God mat må til, men hva skal man velge?
Visit Skeikampens utsendte kjøpte frosne reker på vei til fjells, og de var akkurat passe tint til de skulle spises noen timer senere. Medbragt duk ble lagt på bakken, tallerkener, vinglass, sitron og smør ble dandert oppå.

 

Sola var på vei ned. Mygg og knott surra i lufta. Veldig mye knott! Frem med myggspray, utenpå og innafor. Myggen forsvant, knotten ble. Hun rensket rekene, fort. Praten mellom henne og teltkameraten hadde gått livlig og lett hele dagen, men nå ble det mer og mer stille ved duken og rekene. Teltkameraten kremta, fant rødspriten, fyrte opp stormkjøkkenet for å få bort knotten, kremta en gang til og sa at han egentlig kunne tenke seg pølser.

PØLSER? Vi har jo REKER!

Se som du søler da, rekeskall og majones overalt. Gris! Jeg blir ikke ordentlig mett av reker når jeg er på fjelltur, jeg vil ha pølser.

Han varmet pølsene og gomlet fornøyd i stillhet. Hun ble sur, men lot som hun var blid selv om rekene datt av loffskiva. Majonesen som hadde sittet fast på rekene lå nå som en stor S på duken. Teltkameraten så på duken, smilte og sa

Kan du lage til meg også?