Tradisjonen tro blir det også i år Merida terrengsykkelskole for barn og unge i aldersgruppen 11-17 år på Skeikampen. Tilbudet er for både nybegynnere og erfarne, og den aller viktigste grunnen til å melde seg på er at man liker å sykle, at det er moro!

Konseptet er at du lærer å mestre sykling på stier og grusveger i fjellet. Du lærer grunnleggende svingteknikk og doseringer, men også vedlikehold av sykkelen. 

Men det som kanskje er aller mest læring er å klare seg uten mor og far noen dager, sier Jan Olav Beitmyren, primus motor for Merida Terrengsykkelskole. – Det å lære å ta ansvar selv. Er skoa våte når du legger deg er de like våte dagen etter hvis du ikke selv har satt de til tørk. Men da blir det som regel med den ene gangen. Og det vi ser er at en 11 åring kan ta vel så mye ansvar som en 16 åring. Alderen er absolutt ikke avgjørende. 

Gunn-Rita er med som instruktør

Det er alle typer deltakere, noen helt ferske og andre er erfarne syklister. De deles inn i grupper slik at alle får et bra utbytte. Det blir mye mestring sammen med dyktige og erfarne instruktører, bla. Gunn-Rita Dahle Flesjå som blir med som instruktør for tredje gang. Hun er en stor inspirator og motivator for de unge syklistene. 

Gunn-Rita Dahle Flesjå
Gunn-Rita Dahle Flesjå er med som instruktør (Foto: Merida Terrengsykkelskole)

Sikkerhet kommer alltid først

Vi rekrutterer også instruktører fra tidligere deltakere, de unge er ofte dyktige på tekniske utførelser, forteller Jan Olav.  – Men vi har alltid voksne og erfarne instruktører i tillegg for å ivareta sikkerheten. Det er alltid to instruktører pr. gruppe, en voksen og en litt yngre. 

De første dagene er det teknikkøkter, det skaper trygghet. Vi har aldri hatt noen uhell av alvorlig karakter.

Det aller beste er det sosiale

Marius Aune (17) er allerede en erfaren terrengsyklist. Første gang han var med på Merida Terrengsykkelskole på Skeikampen var han 12 år. I fjor var han med som instruktør.

Det var gøy å være instruktør, da fikk jeg mer ansvar, sier Marius. – Men det aller beste er det sosiale. Sykle med kompiser fra hele landet og være på de forskjellige hyttene på kvelden. Det er en fin start på sommerferien og et veldig bra opplegg. Mange fine turer, skikkelig kult.

Marius Aune-Merida terrengsykkelskole
Marius Aune har vært med både som deltaker og instruktør (Foto: Privat)

Jentene øker i antall

Jan Olav forteller at det som er spesielt og ekstra fint med å være på Skei er at deltakerne er på fjellet hele tiden, sånn sett er det også veldig trygt. Fortsatt er det flest gutter som er med, men i fjor var det rundt 30% jenter, en klar økning fra året før. På det meste har det vært 160 deltakere, de to siste årene har det vært rundt 100 pga. pandemien. Nedgangen kan også skyldes noe at det har kommet to andre aktører på banen, men der er det til og fra på dagen uten overnatting så det blir litt annerledes.

Merida terrengsykkelskole
Sosialt og moro (Foto: Merida Terrengsykkelskole)

Hardbarka terrengsyklist

Jan Olav er initiativtaker og arrangerte Merida Terrengsykkelskole første gang i 2009. Han er 57 år og er det vi kan kalle en hardbarka terrengsyklist i toppklasse, og han brenner for at barn og unge skal få mulighet til å lære terrengsykling. Jan Olav begynte å konkurrere som 18-åring og konkurrerer fremdeles. Han har vært en del av landslaget i terrengsykling og vunnet Norgesmesterskap og Norgescupen sammenlagt. I Birkebeinerrittet har han deltatt de siste 27 årene og tatt merket i samtlige!

Jan Olav Beitmyren
Jan Olav Beitmyren er initiativtaker og primus motor (Foto: Privat)

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her