Er du smart, tar du en vårsjekk av hytta. Da kan du forhindre større skader og spare penger. Her får du fagpersonen sin sjekkliste for hva du skal gjøre.

Det er fremdeles hvite snøkorn i lufta på Skeikampen, men solen har smeltet det meste av snøen fra i vinter. Nå er det tid for å sjekke hytta.

Vi nordmenn stortrives på hytta. Ikke noe slår følelsen av å gå en skitur, fyre opp i peisen og kose seg med god mat. Men å eie en hytte er ikke bare kos. Av og til er det også helt nødvendig å vedlikeholde hytta. Selv om vi elsker hyttelivet, er det ikke alle som vet hva vi bør være påpasselige med.

Arne Medby i 3BYGG oppfordrer hytteeiere til å ta vårsjekk av hytta hvert år. Det kan forhindre skader og hytteeierne kan spare penger. Foto: Kathrine Lunde Solbraa

Vårsjekk viktig på både eldre og nyere hytter

3BYGG har tatt turen til Skeikampen for å vise oss hva hytteeiere bør gjøre når våren kommer. Arne Medby etablerte firmaet for 19 år siden. De leverer totalentrepriser på hytter og hus. Arne har over 25 års erfaring innen tømrerfaget.

Vi bidrar gjerne med befaringer av hytter og vedlikehold, men hytteeiere må ikke ha en håndverker for å ta en vårsjekk av hytta. Det er viktig at eiere av både eldre og nyere hytter tar seg tid til dette hver vår. Mye handler om å bruke øynene og ikke avansert utstyr, sier han.

 

Her er 3BYGG sine råd for vårsjekk av hytta.

Takrenner skal ha et utkast nederst slik at vann renner bort fra husveggen. Foto: Kathrine Lunde Solbraa

Takrenner

Ta en stige og se etter løv i takrennene. Ligger det løv i takrenna, så fjern det og sørg for at nedløpet har fri tilgang slik at vannet renner ned.  Det er også viktig at takrenna har et utkast nederst slik at vannet renner bort fra husveggen.

Gress rundt grunnmuren

Det er viktig å klippe vekk gress og andre vekster som har vokst opp langs grunnmuren så ikke fuktig gress og planter vokser opp i panelet. Det skal være minst 20 cm klaring mellom bakken og panelet for å forhindre fukt.

Lufteventiler

Har du grunnmur med bjelkelag, så har du også lufteventiler i grunnmuren. Der skal det være en rist med netting på så ikke krypdyr kommer inn. Når snøen er borte er det viktig å fjerne gress og planter som har vokst opp foran ventilene. Det skal være mulig for luften å passere fritt inn slik at luften i kryprommet sirkuleres.

Panelet

Panelet skal ikke være for langt ned mot bakken. Da kan det ødelegges av fukt. Foto: Kathrine Lunde Solbraa

Ta en titt på alt panel og sjekk at det ikke er skader. Har panelet sår eller flekker som er ubehandlet trenger fukt inn. Normal levetid på beis og maling er fra 3 til 6 år.

Beis panelet på undersiden

Endestykket med panel som vender ned mot bakken skal også beises. Det skal ikke være åpent treverk nederst.

Vinduene

Sjekk at alt av kitt på vinduer er på plass. Hvis ikke legg på ny. Det skal males 2-3 millimeter inn på vinduet for å hindre inntrenging av vann.

Skader på tak

Se over om taket har fått skader i løpet av vinteren. Det viktigste forebyggende arbeidet gjøres når du måker snø. Ikke ta bort all snøen, da er det lett at spaden treffer selve takbelegget. Måk heller to ganger om nødvendig i løpet av vinteren. Har du takstein så sjekk om stein er ødelagt. Tretak skal kostes med piasavkost/langkost en gang i året. Sjekk ellers med leverandøren om hva som skal gjøres med tretaket. Gresstak skal gjødsles og kalkes hvert år for å forhindre mye mose.

Kjøkkenskap og boder

Kjøkkenskap og boder er spesielt utsatt for mus. Se etter muselort. Mus kommer ofte inn under kledningen og finner en åpning på 6 millimeter eller mer der den får klemt seg inn. For å finne slike åpninger må du rett og slett ned på kne og sjekke opp under kledningen. Dersom du ikke klarer å se, kan du bruke speil. Hvis heller ikke det hjelper så må du kjenne med fingrene oppunder kanten av kledningen der den går ned mot muren. Unngå også å stable ved inn til hytteveggen.

Hakkespett

CD-plater med tynn ståltråd kan henges opp for å skremme bort hakkespett. Hakkespetten kan lage små og store hull. Hytter som står tomme en tid kan være spesielt utsatt fordi hakkespettene dermed får tid til å jobbe uforstyrret i lengre tid. Det er spesielt bygninger av tre som ligger i skogkanten som er utsatt.

Hovedstoppekran

Hver gang du drar fra hytta, så steng hovedstoppekranen. Du kan gjerne også montere en vannstopper.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her