Jubileumssesongen for Skei Golf ser lovende ut. Tre kurshelger i juni ble fullbooket og klubben har hittil i år fått 60 nye medlemmer. Mottoet er å være en klubb for sosialt fellesskap, spenning og god mosjon i høyfjellet.

Klubben får gode tilbakemeldinger fra gjestespillere og medlemmer, og daglig leder Morten Sæther mener at klubben fortsatt har mulighet for å vokse.

Jeg mener at en kombinasjonen av et godt produkt, god markedsføring, god service, og en uformell og hyggelig stil er nøkkelfaktorer for videre vekst. Banekvaliteten er en viktig suksessfaktor, og her har vi veldig flinke folk med Knut Erik Balle Hagen i spissen.

Inntektene fra greenfee har økt mer enn medlemsmassen, det skyldes blant annet at antall gjestespillere øker kraftig. Fra 2013 til 2019 økte inntektene fra greenfee med over 120%. Morten tror økningen kan skyldes en kombinasjon av mer markedsaktivitet på sosiale medier og digitale flater, pluss at jungeltelegrafen virker. Golfbanen har blitt et hakk bedre for hver sesong i de senere årene, og det legges merke til. Flere av de som har kjøpt hytte eller leilighet har fortalt at den flotte golfbanen og det hyggelige miljøet var viktige grunner til at de valgte nettopp Skeikampen.

Foto: Erland Flaten

Men vi har god plass til flere og jobber målrettet for å få flere medlemmer og gjestespillere til Skei Golf.

Jubileumsturnering

Nå har det gått 25 år har siden klubbens oppstart og det må selvsagt markeres. Den 5. september arrangeres jubileumsturnering etterfulgt av festmiddag på Thon Hotel Skeikampen. Men hvordan kom det hele i gang? La oss gå 25 år tilbake i tid, eller forresten, aller først bør vi få med hva som skjedde i årene 1935-38. For disse tre årene ble en slags opptakt til det som nesten seksti år senere skulle bli Skei Golf.

Det begynte i 1935

Allerede i 1935 ble det anlagt en 5-hulls golfbane på Skeikampen. Det var høyfjellssanatoriet som ville utvide aktivitetstilbudet til sine gjester. Tjue menn ble satt i arbeid med å fjerne einerbusker og å planere marka fra Rustsetra og langt innover Skeisleitet, dvs. ovenfor den nåværende bommen på Peer Gynt-veien. På Rustsetra var det et lager av køller, og caddies var det nok av. Men en beitekonflikt satte en stopper for ”de nymotens greiene” ved høyfjellssanatoriet, bare tre år etter oppstart.

Skei Golf tar form

Det skulle gå ca. 60 år fra de første golf ballene fløy mellom sauer, kyr og turister på Skei, til en ny golfbane skulle ta form. Det var gårdbruker og tidligere idrettsmann Bjørn Hagemoen (1937-2018) som begynte å se mulighetene for å gjenskape golf på fjellet, men det var få som trodde han skulle finne gress for greener i denne høyden. Men etter å ha fått med seg lokale nøkkelmenn som tidligere hotelldirektør Andreas Smith-Erichsen og Terje Seielstad, golfarkitekt Leif Nilsson og reiselivsmannen Carl R. Ewelind, ble Norges Golfforbunds bygge- og anleggskomite kontaktet. Nå begynte snøballen å rulle, og for å gjør en lang historie kort: Anleggsarbeidet begynte sommeren 1992, og i 1995 ble de første hullene på 9-hullsbanen rundt daværende Gausdal Høyfjellshotell ferdige. Uten Hagemoens initiativ, entusiasme og arbeidsinnsats, godt hjulpet av Bjørn Tore Rønningen, hadde det neppe blitt noen golfbane. Og på toppen av det hele ble prisen på banen 200.000 kroner lavere enn budsjettert.

Pro ble engasjert

Skei Golf kontaktet Kjell Tore Hovik som hadde spilt golf i USA i mange år, og som nå var flyttet tilbake til Norge. Han ble engasjert som leder og pro (instruktør), og klubbaktiviteten kom godt i gang. Hovik arrangerte grønt-kort kurs med god lokal deltakelse, noe som resulterte i flere «grønne kort”, pluss at klubben også fikk sine første lokale spillere med handicap- kort. Hovik holdt i tillegg gratisinstruksjoner på driving-rangen på ettermiddager og kvelder, et initiativ fra hans side som ble svært godt mottatt og satt pris på. Han etablerte også en liten pro-shop inne på Segalstad Seter slik at medlemmene kunne få det mest nødvendige utstyret. Banen på Skei ble besøkt av spillere fra Lillehammer, Gudbrandsdalen og andre steder i Sør-Norge.

Offisiell åpning av banen

10. september 1995 kunne en stolt Bjørn Hagemoen endelig slå slaget som innviet golfbanen på Skei. På åpningen var det en god miks av lokale stortingspolitikere, entusiastiske golfspillere fra fjern og nær, gausdøler og andre tilskuere. Banen ble høytidelig åpnet av fylkesmann Knut Korset, ordfører Inger Enger og presidenten i Norges Golfforbund Carl Semb. Deretter ble det arrangert en turnering som ble vunnet av Carl R. Ewelind foran alpinesset Asgeir Lindberg.

Den første sesongen ble det solgt ca. 1500 greenfee, (en avgift som golfspillere betaler til golfklubber de ikke er medlem av for å få spille på deres golfbaner) i tillegg til medlemskort til klubbens egne medlemmer. Ved årsskiftet etter første sesong hadde Skei Golfklubb 36 med- lemmer.

Utslagssted fra 1935 ble kulturminne

Men! Golfbanen som ble anlagt i 1935 var ikke blitt helt borte. Området hadde etter hvert grodd igjen, men etter avskoging i 2011 oppdaget en av grunneierne, Mathias Enge, et oppbygd platå som skulle vise seg å være et gammelt utslagssted, eller tee som det kalles, fra den første golfperioden. Enge kontaktet Jens N. Engelstad i faggruppen for golfhistorie i Norges Golfforbund, og det hele endte med at utslagsstedet ble åpnet som kulturminne i 2016. Kulturminnet ligger opp til høyre for verkstedet/garasjen i Per Gynt vegen, et par hundre meter før bommen. Det er godt synlig med inngjerding og skilter som forteller om historien. Og ifølge Norges Golfforbund er det ikke vanlig at golfsporten er representert blant kulturminner.

Utslagsstedet fra 1935 ble oppdaget etter avskoging i 2011. Foto: Jens Engelstad
Fra åpningen av kulturminne i 2016. Fra v.: Andreas Smith-Erichsen, Jens Engelstad og Jon Arild Sagheim. Foto: Morten Sæther

Styreleder i 23 av 25 år

Andreas Smith-Erichsen har ikke bare vært med fra starten. Han har sittet som styreleder i klubben i 23 av 25 år (disse to årene var Sæther styreleder), i tillegg er han fortsatt aktiv på golfbanen. På spørsmålet om hva som er de største forskjellene mellom klubben i dag og de første årene, svarer han at for det første har det blitt en mer profesjonell drift, spesielt etter at Morten Sæther begynte som daglig leder. For det andre ble banen utvidet til 18-hullsbane rundt 2004. Og for det tredje har Skei Golf blitt Gausdals største idrettslag som har i underkant av 600 medlemmer totalt. Smith-Erichsen sier at det fortsatt er flest hytteeiere i klubben, men også rundt 130 gausdøler er medlemmer.

Daglig leder Morten Sæther. Foto: Olsrud Evensen

Men jeg skulle ønske at vi hadde flere gausdøler med, sier han. – Jeg tror det kan skyldes at en del fortsatt tror at golf er en snobbesport, noe som definitivt ikke stemmer, golf er for alle!

Og hvis noen skulle være i tvil om hvilket rennomme Skei Golf har fått, tar vi med hva Norsk Golf skrev i sitt medlemsblad for noen år siden:

”Skei Golf inviterer både hotellgjester og gausdøler, hytteeiere, camping- turister og andre til en høyfjellsopp- levelse man neppe møter noe annet sted i Norden, ja, knapt nok i hele den golfinteresserte verden”.

 

FAKTA

Golf er tradisjonelt antatt å ha skotsk opprinnelse, men ifølge nyere undersøkelser er spillet først kjent fra Nederland og Belgia på 1400-tallet. Det var likevel i Skottland spillet utviklet seg og ble organisert.

Den første skriftlige kilden som nevner golf, er et kongelig dekret fra 1457 som forbyr spillet. Ifølge den skotske kong Jakob 2. lokket golf unge menn i fordervelse, fordi det drev dem bort fra militært nyttige aktiviteter som bueskyting.

Den eldste bevarte teksten om spillereglene finnes i dagboken til en medisinstudent fra Edinburgh i 1687.

Den første skotske klubben, The Honourable Company of Edinburgh Golfers, ble grunnlagt i 1744. Golf er Skottlands nasjonalsport, og banen i St. Andrews blir ofte betegnet som golfsportens vugge.

Rundt 1800 spredte spillet seg til resten av Storbritannia og til de britiske kolonier, noe senere til andre europeiske land. I USA ble den første klubben stiftet i 1888.

I Norden er Sverige det førende golflandet. I Norge ble den første golfklubben, Oslo Golfklubb, stiftet i 1924, og samme år ble banen ved Bogstadvannet anlagt. Norges Golfforbund ble stiftet i 1948.

Kilde: snl.no og historienet.no

Se flere nyheter fra Skeikampen her