Fagfolk på farge

Uansett om du liker å pusle med maling og vedlikehold selv, eller om du vil sette bort hele eller deler av jobben, er det godt å ha en faghandel i nærheten. Du trenger ikke reise langt for å få gode råd på Skei. Egentlig trenger du ikke reise i det hele tatt: Fargerike Karlsen på Segalstad Bru kommer på besøk om du ønsker det.

Farger og maling er et tema som kan diskuteres lenge og vel, og heldigvis er preferansene forskjellig. Det er også holdningen til hvem som skal gjøre dette. Her strekker skalaen seg langt – fra de som gjør all planlegging, forarbeid og malerarbeid selv, til de som setter bort hele prosessen fra idéfase til gjennomføring til profesjonelle. Og i mellom disse finnes det mange alternativer.

Ikke nok med at folk har forskjellig smak; mange vil også ha en annen fargepalett eller en annen stemning på hytta enn de har hjemme. Hytta skal kanskje være litt mer intim, litt mer hjemmekoselig og litt mer «hyggelig». Felles for veldig mange som skal i gang med en byggeprosess eller som ønsker å oppgradere en hytte, er at det kan være lurt med noen gode råd. Og det er ikke alltid slik at gode råd er dyre. Kanskje er det dyrere å ikke få råd…

Faghandel = gode råd

Vi fargelegger Gausdal. Stikk innom Fargerike Karlsen på Segalstad bru for tips og råd om vedlikehold, oppussing og farger. Eller for å handle litt nødvendig utstyr.

Geir Johan Svendsen hos Fargerike Karlsen på Segalstad bru har i lang tid jobbet tett med mange hytteeiere på Skei. Sammen med kompanjong Tor Arne Berntsen kjøpte han virksomheten i 2006. Utviklingen har vært positiv, og en god del av omsetningen kommer fra hyttemarkedet – både gjennom nye hytter og oppussing av eldre hytter. Selskapet har kunder i alle hytteområdene i
regionen, og nylig startet de en ny butikk i Ringebu for å dekke Kvitfjell, Fåvangfjellet og andre hytteområder i Midt-Gudbrandsdal.

Økt hytteaktivitet og flere nybygg på Skeikampen gir også flere oppdrag der. I tillegg er det en voksende kundegruppe som har tatt over familiehytter eller kjøpt brukte hytter som de ønsker å
gjøre litt endringer på enten ute eller inne.

Vi har etter hvert mange kunder som har kjøpt hytte brukt eller tatt over familiehytta. Da er det gjerne spørsmål om å få litt lysere hytte, samt å sette sitt eget preg på hytta. Det er mye som kan gjøres for å lysne innvendig panel, og det er ikke alltid den beste løsningen er å legge heldekkende maling, forteller Geir Johan.

Selv har han god erfaring med et produkt de selv har utviklet som de kaller slør. Dette gir lysere og lettere inntrykk av gulnet panel, men lar strukturen i treverket være synlig. Svært mange hyttekunder har valgt denne løsningen, og det har gitt mange gode tilbakemeldinger.

Det er heller ikke sikkert at den beste løsningen er å kaste ut et heltrekjøkken, selv om fargene kanskje er mørke og trauste. Mange eldre hytter heltre furukjøkken med tradisjonelle rødburgunder fargeinnslag i speilene og kanskje noe innslag av litt mørkere grønnfarge. Dette var lenge moderne på hyttekjøkken, og mange synes fortsatt at det er det som gir ekte hyttefølelse. Andre ønsker et lettere og lysere preg.

Mange av de eldre heltrekjøkkeninnredningene er av god kvalitet, og det er ingen grunn til å kaste ut dette. Om du får kjøkkeninnredningen fargebehandlet, samt kanskje bytter ut
benkeplater og andre detaljer, vil du kunne få et helt «nytt» kjøkken som har god kvalitet – kanskje til en tredjedel av prisen for å bytte ut hele innredningen. Miljømessig er det også
mer riktig å unngå bruk og kast, mener Geir Johan.

Det er flere som er enig i denne analysen. Gjennom de siste årene har Fargerike på Segalstad Bru fargebehandlet mer enn 20 gamle heltrekjøkken – til glede for både unge og eldre hytteeiere som var lei de mørke hyttekjøkkenfargene.

Mange blir faktisk ganske overrasket over hvor stor endring man kan gjøre med ganske enkle grep. Og det er en veldig rimelig løsning om alternativet er å skifte hele kjøkkenet.

Nye hytter

Blant nyere hytter som settes opp, er det naturlig nok mange som kommer ferdig med malt panel. En del hyttekjøpere ønsker å sette sitt eget preg på hytta, og ønsker hjelp for å finne farger til det. Det er klart at det blir litt mer spennende utseende i et hyttefelt om ikke alle hyttene har samme farger utvendig, og det er morsomt å ha satt sitt eget stempel på sin hytte innvendig. Panel som leveres ferdig fargebehandlet – det vil gjerne si spraymalt – har heller ikke den samme strukturen synlig som det som er penselmalt. Fagmannen løper en tur ut i butikken for å vise eksempler på det siste.

Det er lett å se forskjell på trevirke som er malt for hånd og det som er behandlet maskinelt. Håndbehandlet panel bevarer mye mer av livet og strukturen i treverket, og lar dette komme fram. Det er rett og slett penere og mer livlig. Dette er det mange som ikke tenker over før panelet er på plass, og da er det gjerne litt sent å gjøre noe med det, sier Geir Johan.

Han har flere poeng som det kan være lurt å tenke gjennom før man bestiller ferdigbehandlet trevirke. For eksempel er det ganske få fargealternativer om du skal velge blant det
hytteleverandørene tilbyr i sitt utvalg. Hos Fargerike kan du få spesialtilpasset og blandet akkurat din unike farge. Da setter du virkelig ditt eget preg på hytta, og hytta blir virkelig din.

Alt fra rådgivning til hele arbeidet

Vi var inne på det i starten. Noen liker å pusle litt med maling og forefallende arbeid i ferien, andre vil gjøre minst mulig. Uansett kan det være lurt å få noen gode råd. Moderne maling er litt annerledes å jobbe med, og det er for eksempel forskjell på type malerkost du bruker til forskjellige typer overflatebehandling. Å ha fagkunnskapen tilstede når man handler utstyr er viktig.
Det kan også være fint å få noen konkrete råd når det gjelder fargevalg, i valget mellom beis og maling og i mange andre valg.

Med mottoet fra Fargerike Segalstad bru – «Vi fargelegger Gausdal» – er det ikke uventet at Geir Johan er glad for at det igjen er moderne med litt mer farger. Eller lov med litt mer farger, som han uttrykker det. Det har vært en periode med fokus på at det meste skal være mer eller mindre hvitt, men nå er vi på vei over til mer farger igjen.

Det er riktig at det har vært mye fokus på bomull og mer eller mindre hvite flater. Likevel har det vært mange som har foretrukket mer farger på hytta enn det de kanskje har hatt
hjemme. Mange opplever at det blir litt sterilt og kaldt med store, hvite flater, og det er ikke det man ønsker seg på hytta.

Selv om det kanskje ikke er noe mål å være trendy på hytta, er det duse og lune farger som preger trendene nå. Terracotta er en farge som ofte nevnes. Det er også mange som vil ha flere farger i samme rom – gjerne litt mørkere nede og lysere oppe. Det ser man for eksempel i en del kjøkken, hvor overskapene er lysere enn underskapene. Det er også vanlig å ha en vegg i et rom med en annen farge enn resten av rommet.

Lurt med regelmessig vedlikehold

Innendørs handler overflatebehandling i hovedsak om estetikk og hvordan man vil at noe skal se ut. Når man kommer utendørs, handler det om både estetikk og vedlikehold. Her avhenger
vedlikeholdsintervallene av hvilke produkt som er brukt. Geir Johan anslår at en beiset hytte bør få en ny runde med overflatebehandling etter ca åtte år, mens malt panel kan holde opp mot 15 år før man må frem med malerutstyret igjen. Det er selvfølgelig lurt å følge med på om maling flasser eller om det kommer andre synlige tegn på at man bør foreta seg noe.

Det som er helt sikkert, er at det er lurt å ikke vente for lenge. Da blir jobben større, og kanskje resultatet dårligere. Jevnlig vedlikehold betaler seg som regel – også når det gjelder maling og
beising.

Igjen er det heldigvis slik at faghandelen på Segalstad bru kan bidra. Enten du vil ha tips og råd, kjøpe maling og utstyr, eller om rett og slett vil sette bort hele prosessen.

 

Se kontaktinformasjon og åpningstider her. 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen.