Vi har lagt bak oss en sommer hvor mye har handlet om vær og rekorder. Ingen kan huske at det har vært så varmt over så lang periode på Østlandet. Flere rømte til fjells for å få litt svalere netter og litt mer vind i håret i de varmeste periodene.

Vi skal ikke dvele så lenge ved været som var. Noen elsker varmen, andre synes det blir for varmt. Fjellfisken har vært vanskelig å få på kroken, mens stisyklistene har gledet seg over tørre og fine forhold.

I sommervarmen har vi nesten glemt hvor lang forrige vinter var – og hvor mye snø det var over store deler av landet. De første skiløypene på Skei ble kjørt rundt 24. oktober. Det er bare å glede seg – snart ser vi igjen fantastiske bilder av soloppgang over nykjørte skiløyper på Instagram. Snart snakker vi om snøen og ikke om sommervarmen.

Løypekjører @Ballehagen kjørte løyper allerede 24. oktober i fjor.

Men før det skal vi nyte sensommer og høst. For mange den aller fineste tiden i fjellet. Fargene, den klare, rene og kanskje litt kalde lufta på morgenen. Kjølige netter og solvarme dager. Mørkere kvelder som egner seg så godt for hyttekos med spill, god mat og peisvarme.

De fleste av sommeraktivitetene kan fortsette fram til snøen setter en stopper for det. Sykling, vandring, fisking og stiløping er fortsatt mulig. Kle deg etter været og opplev høsten utendørs. En tur i høstregnet er også en fin tur – og det er utrolig godt å komme inn igjen og nyte hyttelivet etterpå.

Høsten er en nydelig tid i fjellet. Foto: Jon Gunnar Henriksen.

For mange starter høsten først når høstferien kommer. Det blir en begivenhetsrik helg den 6. og 7. oktober med Skeikampen Opp, Gausdalsmessa og siste helg med åpen Golfbane. Lørdagen blir det oktoberfest på Skeistua og trubadur på Segalstad Seter. Vi anbefaler alle å ta en tur til sentrum av Skei denne helgen.

For mange representerer høsten også tiden man høster av naturens overskudd gjennom jakt. I fjor tok vi med oss hund, hagle og kamera og tok jaktstarten på Skeikampen. Belønningen var en flott tur og en orrfugl i sekken som bonus. Sjekk mulighetene for jaktkort på inatur.no.

Variasjon og ekte fjellopplevelser. Det er ord vi ofte hører når vi ber noen beskrive Skeikampen. Sensommer og tidlig høst er kanskje den tiden det er mest variasjon i fjellet. Og kanskje er det da fjellopplevelsen er på sitt mest ekte.

God sensommer og høst i fjellet!