Landslagsløper i langrenn, Mattis Stenshagen, vet ikke om han hadde vært så god til å gå på ski om det ikke var for de gode skiforholdene på Skeikampen.

For å bli en god skiløper må du trene på ski. Jeg tror det at jeg har hatt så godt løypenett i nærområdet har bidratt. Lang, snøsikker vinter, utrolig godt preparerte løyper og variert løypenett som gjør det mulig å trene både rolig langkjøring og hardøkter er elementer som gjør at du kan lykkes på ski.

Mattis Stenshagen er oppvokst i Follebu og går for Follebu Skiklubb. Han debuterte i verdenscupen i 2016 og har en 5. plass som foreløpig beste resultat herfra. 23 åringen har blant annet vunnet verdensmesterskapet for U23-løpere i 15 km klassisk. I tillegg har han sølv i 15 km klassisk fra junior-VM i 2016. I 2016 tok han også gull på stafetten – sammen med blant annet Johannes Høsflot Klæbo. Har også flere gull fra junior-NM, både i sprint og på distanse. Målet for vinteren ligger klart:

Jeg har som mål å stabilisere meg på topp ti på verdenscuprenn. I første omgang betyr det at jeg må kvalifisere meg nasjonalt for å få gå verdenscup. Det er ikke gitt – i Norge er det stor konkurranse om å få gå verdenscuprenn i langrenn, sier Mattis.

Unike skimuligheter på Skei

Follebuløperen er naturlig nok en av dem som bruker løypenettet på Skeikampen aller mest i løpet av en sesong.

Jeg har forholdsvis mange timer i løypene på Skei, ja. Jeg liker veldig godt at du både har løyper på fjellet og muligheten til å gå i mer skjermede løyper på vindfulle dager. Selv på dårlige dager er det fullt mulig å få gode treningsøkter på Skei, sier Mattis.

Stenshagen trekker også fram den lange og snøsikre vinteren på Skei. Et skiføre som nesten alltid varer mer enn fem måneder er en fordel.

Skal man bli god til noe, er det viktig å trene på det. Da er det klart det er en fordel å ha godt skiføre så lenge som mulig. Med den nye skistadion blir det enda bedre treningsmuligheter, og jeg tror dette vil løfte området enda ett hakk opp, sier Mattis.

Den nye skistadion er FIS-godkjent, og det betyr at aktive løpere kan trene i løyper som ligner på de løypene de møter i verdenscuprenn og andre større konkurranser. Dette vil gjøre Skeikampen til et sted som egner seg for treningssamlinger og treningsaktiviteter for aktive utøvere, og det bidrar til enda mer variert løypenett.

Når det i tillegg er helt strålende preparering av løypene, er det klart at dette området betyr mye for de som har lyst til å bli gode på ski. De siste fem til sju årene har løypene blitt stadig bedre, og nå er det nesten slik at vi blir for bortskjemt. Det hender i blant at vi starter i skirenn hvor det er dårligere preparert enn det treningsløypene på Skeikampen er, forteller Mattis.

På sprintlandslaget

Foran denne sesongen ble han tatt ut til sprintlandslaget. Da vi snakker med ham er han i Frankrike på samling med resten av landslangsgjengen.

Det er utrolig inspirerende og motiverende å være på lag med de aller beste. Det er en guttedrøm, og jeg ser på det som et privilegium å ha hobbyen min som jobb, forteller Mattis.

Deltar gjerne på mosjonsarrangement på Skei

Når han ikke er på reise blir det mange treningsturer i det fine området rundt Skeikampen. Han deltar også på mosjonsarrangementene på Skei om det passer.

Skeikampen Opp er en fin test for sjekke formen før vinteren. Det er en fin test også for mosjonister. Det er ikke så langt, men ganske hardt, og her kan alle konkurrere med sin egen tid fra året før for å få en indikasjon på formutviklingen, mener Mattis.

Skeikampenrennet og Skicrossen i påske er andre arrangement han har deltatt på.

Toppidrettsmiljø på Skei

Som kjent er det flere toppskiløpere som har hytte på Skeikampen. Johannes Høsflot Klæbo bygger seg hytte i disse dager, og Mattis tror det kan bli flere treningsturer sammen med landslagskollegaer.

Jeg har trent litt samme med Johannes på Skei tidligere, og jeg tipper det blir flere muligheter nå som han bygger seg egen hytte her. I tillegg har jeg så vidt trent sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Jeg er glad for at det er flere skiløpere som setter pris på skimulighetene på Skei, sier Mattis.

For unge talenter og framtidens skiløpere har Mattis Stenshagen følgende råd:

Jeg tror det aller viktigste er å ta vare på gleden ved å gå på ski. Som vi var inne på; Skal du bli god til noe, så må du gjøre det mye. Da er det en veldig god start dersom du synes det er morsomt.

Vi ønsker Follebuløperen lykke til i denne sesongen!

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her