Kjølen hematt er det hyggelige skirennet som går fra Skei til Follebu hvert år i februar. 26 km i nydelig vinterlandskap fra fjellet og ned til bygda. Hvis du synes det er for langt kan du gå halve distansen med start fra Ingridskogen. 

Kjølen hematt
Oppover i starten. Foto: Åse Kari Gravråk

Nå arrangeres det populære rennet for 43. gang. Enkelte har gått rennet samtlige ganger, mens andre planlegger å gå for første gang. En av dem er Martin Johnsen (57) som bor på Langhus og har leilighet på Skei.

Martin skal være med for første gang

Jeg har hatt leilighet på Skei et par år, men har ikke hørt om Kjølen hematt før jeg fikk tips om det på Facebook, forteller Martin. Da ble jeg frista så jeg kikka på løypeprofilen og sjekka litt nærmere. Jeg så at det er mye oppover i starten, men ellers helt greit. Det er heller ikke alt for langt, noe som passer meg helt utmerket. Også er det veldig praktisk med busstransport tilbake til Skei etter rennet. Dette tror jeg blir bra!

Martin skal gå Kjølen hematt
Martin Johnsen skal delta for første gang i år. Foto: Privat

Kari skal være med for 42. gang

Kari Avlund fra Follebu har gått alle gangene bortsett fra det året hun ble hofteoperert. Hele familien gikk rennet fra første gang det ble arrangert i 1979. Deretter fortsatte de år etter år, en fin tradisjon. Ungene ble voksne og flyttet ut, og etter hvert var det barnebarn som ble med bestemor på ski. Det første barnebarnet var med og gikk fra Ingridskogen da hun var 6 år.

Det beste var de årene når ungene var små og når barnebarna var små, minnes Kari. – Vi koste oss med niste og tok den tida vi trengte.

Kjølen hematt
Ut fra skogen og ned på jordet

Et alle tiders arrangement

Selv om Kari i dag har to kunstige hofter går hun fortsatt mye på ski, gjerne 2-3 ganger i uka.

Jeg liker å gå på ski, det er så bra for hele kroppen. Etter at jeg ble hofteoperert gikk det veldig greit de første årene, men nå får jeg vondt hvis jeg går i motbakker og hvis jeg ploger nedover. Jeg må tilpasse turene mine, derfor går jeg Kjølen hematt fra Ingridskogen. Jeg synes det er veldig fint, et alle tiders arrangement, sier Kari Avlund. 

I målgang Kjølen hematt
Kari Avlund i mål her fra Kjølen hematt i 2018. Foto: Anne-Grete Fostås/GD

Les mer om Kjølen hematt på  www.turløypekomiteen.no/kjolen-hematt

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her