Å starte skisesongen på Skeikampen har blitt en kjær tradisjon for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Da legger han politikken på hylla og har full fokus på skiglede, naturopplevelser og sosialt samvær.

Det er fredag ettermiddag og jeg får snakke med Støre mens han står og venter på trikken i Oslo. Han skal ut på ski, han vil rekke en skitur til Løvlia før helga. Da passer det fint med en femminutters prat om Skeikampen.

Jeg legger alltid de første skiturene til Skeikampen, sier Støre. Da er det skisamling i regi av Milsluker´n Sport og jeg har vært med siden 2013. Det har blitt en kjær tradisjon. Det blir gjerne 5-10 mil i løpet av helga, både til Austlid, Lille Blå og Store blå. På Skeikampen er det muligheter for fine turer uansett vær, men høydepunktet er en kveldstur til Fagerhøy, det vil jeg si er en virkelig flott naturopplevelse.

NATO-sjef og venn av Støre, Jens Stoltenberg, han er også en ivrig skiløper som deltar på de årlige samlingene. Jeg spør om det foregår store politiske diskusjoner mellom de to i løypa, eller om det er noe annet de har fokus på mens de sluker mil etter mil.

Nei, da er vi på kurs sammen med andre og det er først og fremst teknikk og gleden ved å gå på ski som står i fokus. Da legges all politikk til side, og på kvelden har vi samling på Skeistua sammen med masse hyggelig folk.

Men er det ikke engang litt konkurranse mellom deg og Jens?

Ingen konkurranse, bare med seg selv, svarer Ap-lederen bestemt.

Hva med skirenn, konkurrerer du av og til?

Ja, jeg pleier å gå et par turrenn fast i året, da holder jeg motivasjonen oppe. Ellers bor jeg ved Sognsvann og har marka lett tilgjengelig, så jeg prøver å få til noen skiturer i løpet av uka.

Hva tror du om hytteutviklingen på Skei som nærmest har eksplodert de siste årene,  er dette bare positivt for Gausdal, eller er det noe ved utviklingen vi bør være oppmerksomme på?

Kommunepolitikerne bør tenke på bærekraft og holdbarhet. Det er veldig positivt at hytteutviklingen bidrar til at enda flere kan få flotte naturopplevelser og det gir mange arbeidsplasser, ja. Men det handler også om varige endringer i en kommunes særtrekk, det bør tas med. Det er en balansegang her som ellers i politikken.

Kunne du selv tenke deg å ha hytte på Skeikampen?

Nå har jeg en hytte i Numedal og har det fint med det, men jeg har blitt veldig begeistret for Skeikampen. Som sagt har det blitt en kjær tradisjon å starte skisesongen der hvert år og det vil jeg fortsette med. Men du, nå kommer trikken, god helg!

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her