Et svært aktivt og voksende freestylemiljø i Gausdal bidrar til at parken i alpinanlegget utvikles og forbedres for hvert år. Dette gleder særlig de yngste skikjørerne, men det er ikke noe i veien for at de over 25 også forsøker seg på elementer i parken.

Tidligere arrangementskoordinator på Skeikampen, Torger Fenstad, er leder i Fristylekomiteen i Oppland Skikrets. Han mener det lokale freestylemiljøet er viktig for alpintilbudet på Skeikampen.

– Det er veldig mange som er mest opptatt av de utrolig fine langrennsmulighetene på Skei. Samtidig er freestyle en av skigrenene som vokser mest – og da særlig blant de yngste. Det betyr at mange familier med barn har stor glede av at alpinanlegget tilrettelegger godt for dem som er hekta på parkkjøring, sier Fenstad.

Foto: Vegard Breie

Selv om freestyle er en ganske ny gren i skiforbundet (landslaget ble etablert i 2012), mangler det ikke på lokale utøvere. Bare laget i Gausdal har 150 aktive medlemmer. Samtidig er dette en aktivitet som i stor grad er uorganisert, og svært mange parkkjørere er ikke medlemmer i noen klubb. Man trenger med andre ord ikke være medlem i noen klubb for å bruke parken i anlegget på Skeikampen.

– Freestyle og parkkjøring er en aktivitet som i stor grad foregår uten organisering. Vi ser også at mange som ikke driver med andre idrettslige aktiviteter synes det er gøy å kjøre i park. Her er det ikke noe mål at alle skal kjempe for å bli verdensmestre. Men fysisk aktivitet og mestring er viktig for alle, og det er det godt tilrettelagt for, forteller Fenstad.

Sommertrening

De aller mest ivrige freestyleløperne startet allerede sesongen i midten av oktober. Med avskrapt is fra hockeyhallen i lillehammer som «snø» i tilløpet og en stor pute som landingsplass, ble vinterens triks øvd inn på Linflåa ved Segalstad bru. Mye av treningen foregår i tillegg på trampoline. Spenst, koordinasjon og kroppsbeherskelse er sentrale elementer når man skal sette triksene i parken til vinteren. For utenforstående ser mange av hoppene temmelig halsbrekkende ut, men det er i parken som ellers: øvelse gjør mester, og man må begynne i det små og ta stegene opp etter hvert.

Instruksjon

Dersom du selv ønsker å prøve deg i parken, tilbyr skiskolen instruksjon. Det kan være en god start for mange. Det er heller ikke slik at det er en øvre aldersgrense for å forsøke seg – men det er viktig å bygge opp ferdighetene gradvis og tilpasse triksene, farten og størrelsen på hoppene etter evner. Kanskje er dette en aktivitet hvor hele familien kan ha like god nytte av en instruktør, og samtidig få et innblikk i hva den yngre generasjonen synes er det mest interessante å gjøre på vinterfjellet.

Flere arrangement i løpet av vinteren

Det blir flere anledninger til å se eller delta i freeskiarrangement på Skeikampen i vinter. Den 3. februar blir det anledning til å se de unge skiløperne utfolde seg i en Big Air Jam i Oppland Freeski cup. Big Air Jam gjennomføres ved at deltakerne tar så mange hopp de vil (og rekker) i løpet av en gitt tidsperiode. Dermed er det ikke så stress om man mislykkes en gang eller to i konkurransen. Søndag 24. februar er det en Freeskicamp hvor målet er å samle folk, grille, kose seg og ha det gøy i parken. Følg med på arrangementskalenderen for vinteren for å se hva som ellers skjer i parken.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her.