Vi hører stadig om kinesiske toppidrettsutøvere som skal blir gode i vinteridrett i forkant av de Olympiske Vinterleker i Beijing. Det er imidlertid ikke bare toppidrettsutøvere som vil bli glade i idrett – til Skeikampen kommer det også en gjeng ungdommer som vil oppleve ekte vinter og skiglede.

Pingyu Gu jobber til daglig med morsmålsundervisning i Ringsaker. I tillegg har hun et stort ønske om å spre idrettsglede ved å la kinesiske barn og unge oppleve ekte vinter og vinteridrett. Dette kommer kanskje av at hun selv er fra et område nordøst i Kina som ligner litt på Lillehammer – med lang vinter, mye snø og fjell i umiddelbar nærhet.

Et rolig miljø som tiltrekker kineserne.

– Jeg er veldig glad i både Gausdal og Lillehammer. Jeg har vært mye på Skeikampen med barna, og jeg liker den gode stemningen der. Jeg tror det rolige og landlige landskapet vil være tiltrekkende for storbykinesere.

For å la flere få oppleve vinterglede på Skeikampen, har Pingyu Gu opprettet et selskap som kan tilby barn og unge en vintercamp på Skeikampen – med mulighet for å lære seg å gå på ski og ake og andre typiske vinteraktiviteter.

– Vi har et samarbeid med Swix China og med skiforbundet i Beijing. De har begge et ønske om å øke interessen for vinteridrett og skiidrett i Kina. Vi bidrar til dette ved å la unge barn og unge få oppleve vinteraktiviteter slik man er vant til i Norge, sier initiativtaker Pingyu Gu.

For deltakerne på denne vintercampen er det idrettsglede og gleden over å være ute i naturen som står i fokus. Dette kan altså ikke sammenlignes med de gruppene av hoppere og langrennsløpere som allerede nå er i trening i Lillehammerdistriktet med mål om å prestere godt under Vinter-OL i Beijing i 2022. Det er ikke medaljer som er målet med vintercampen på Skei.

– Vintercampen for denne gruppen handler mest om gleden ved å være ute og i aktivitet i vinterlandskapet. Vi vil at de først og fremst skal lære å gå på langrennsski. Jeg tror det er lurt å beherske langrenn og få litt skifølelse før man eventuelt prøver seg i alpinbakken. Det er også litt mindre risiko forbundet med langrenn, mener Pingyu.

Flere vinteridretter

Med base på Skei er det naturlig at det er et stort fokus på utendørsaktiviter. Men hallidretter som curling og ishockey er også populært i Kina, og Pingyu har planer om å la de tilreisende få prøve curling. Ishockey er litt mer komplisert – både når det gjelder utstyr og begrenset tilgang til hallene.

Opplever stor entusiasme

Pingyu opplever stor entusiasme og at mange er positive når de hører om planen om å lage en vintercamp med kinesiske ungdommer som kan få oppleve norsk vinter og skiglede på Skeikampen.

– På World Winter Sports Expo i Beijing i september møtte jeg Gerhard Heiberg. Han har alltid vært mitt forbilde, og det var veldig gøy at han likte prosjektet da han fikk høre om det. På en NHO-konferanse på Gjøvik i juni møtte jeg Marit Bjørgen. Hun ga råd om å spre skiglede, satse på breddeidrett og å la barn fra Kina og Norge bygge vennskap gjennom å gå på ski sammen. Det er veldig inspirerende å få slike tilbakemeldinger, forteller Pingyu.

Pingyu var nylig med i en næringslivsdelegasjon til Beijing, og hun fikk der se mange barn som har startet sin skitrening på rulleski.

– Alle jeg snakker med er opptatt av å få fram idrettsgleden. Dette er ikke et prosjekt for å skape verdensmestre, men jeg ønsker at også kinesiske ungdommer skal få oppleve norsk vinter. Det viktigste er at de blir glade i vinteridrett. Om noen senere skulle bestemme seg for å satse på dette, så er det selvsagt morsomt, men det er ikke noe hovedmål med vintercampen på Skei, sier Pingyu.

Støtte fra Innovasjon Norge

Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge. Både Innovasjon Norge og Lillehammerregionen har stort fokus på muligheter som ligger i det kinesiske markedet, og for regionen her er mye knyttet til idrett, turisme og vinter. Som OL-region her Lillehammer en naturlig samarbeidspartner i forbindelse med at Beijing skal arrangere Vinter-OL i 2022. Med dette som bakteppe er også Lillehammer Olympic Legacy Sports Centre involvert som partner i dette samarbeidet. Legacysenteret ble opprettet i etterkant av Ungdoms-OL i Lillehammer i 2016. Målet er blant annet å bidra til kunnskapsutveksling på tvers av kulturer og landegrenser, og samtidig være et internasjonalt kompetanse- og treningssenter for vinteridrett. Senteret er organisert under Norges Idrettsforbund.

– Jeg er selvsagt veldig glad for all støtte og alle som vil bidra på dette prosjektet. Jeg håper vi kan utvikle dette til å bli en fantastisk opplevelse for den gruppen av ungdommer som kommer hit fra Kina, og at vi gjennom dette kan bruke de fine omgivelsene på Skeikampen for å skape enda mer vinteridrettsglede, avslutter Pingyu Gu.