Det blir en spesiell påske for mange. Ingen konserter, ingen store sammenkomster, distanse til mennesker rundt oss og lite reisevirksomhet. Det er noe de fleste kan leve med. Verre er det å ikke kunne dra på hytta…

Det store engasjementet knyttet til restriksjonene i hyttebruk sier noe om nordmenns hyttekultur og hytteglede. Hvor glade vi er i å dra til fjells, oppsøke vakker natur og leve litt nærmere naturen. Det sier noe om historie og om tradisjoner. Det sier noe om den egentlig uforklarlige gleden vi finner ved å være på hytta.

Det er viktig å komme seg til fjells, få et avbrekk fra hverdagen, oppleve stillheten. Foto: Åse Kari Gravråk

Hytta kan være så mangt. Stor eller liten, luksuriøs eller enkel, moderne eller tradisjonell. Det er ikke det som er det viktige. Det som er viktig, er å komme seg til fjells, få et avbrekk fra hverdagen, oppleve stillheten, slite litt i oppoverbakkene og måke snø for å finne sin egen lille bålplass. Kanskje den samme bålplassen som du brukte i fjor. Og som du brukte året før det. Kanskje den samme som faren og moren din brukte.

Dette er vi nordmenn så glade i at det diskuteres å sette inn sivilforsvaret for å få folk til å reise ned igjen fra hytta. Eller kommuner diskuterer å sette opp fysiske sperringer. Eller at det nedlegges forbud mot å brøyte hytteveggene. Finnes det egentlig noen andre land denne hyttekulturen står sterkere?

Forskningen viser…

Dette er noe det er forsket på. På www.forskning.no ligger det en artikkel om en forskningsbasert bok som heter «Hytta – Fire vegger rundt en drøm». Her har flere antropologer besøkt et 50-talls hytter, lest i hyttebøker, snakket med folk som bruker hytta og observert i og rundt hyttene.

Ikke uventet viser forskningen hytta er en viktig arena for samvær med slekt og familie. Og det handler om tradisjon. «Hytta er et sted å komme tilbake til igjen og igjen, der man kan puste inn frisk luft og gå barbeint på marka, vekk fra trange leiligheter i tettstedet eller byer», hevdes det i artikkelen. (Hele artikkelen er tilgjengelig her: https://forskning.no/partner-samfunnskunnskap-universitetet-i-oslo/forskerblikk-pa-hyttelivet–folk-knytter-sterke-folelser-til-hytta/1318256)

Ikke denne påsken, men….

Neste hyttetur kommer til å bli den beste. Foto: Hilde Rudå

Det har vært skrevet side opp og side ned om hytteforbudet i påsken. Vi kan bare oppfordre til å følge myndighetens råd og pålegg. Det kommer tider etter dette. Og da skal vi dra på hytta.

Det er først når man mister muligheten til å gjøre noe, man finner ut hvor viktig det er, heter det. Neste hyttetur kommer til å bli den beste.

Velkommen tilbake til fjells og til hytta når den tid kommer.

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her