Hvem har vel ikke tenkt tanken på hvor godt det hadde vært å bare bli på hytta. Slippe køen hjem søndag ettermiddag og heller jobbe i fred og ro på fjellet en del av uka. Ta en skitur eller joggetur mellom øktene uten å møte et eneste menneske. Eirik Torbjørnsen gjorde noe med denne tanken. Han flyttet likeså godt til fjells. 

Jeg er et utemenneske, naturen gir meg mye glede og jeg er veldig glad i vinteren. Men med fjellet får du alt. Du får noen fantastiske stjernehimler og unike dager som setter seg på minnet, men på fjellet er det veldig mye vær. Hvis du ikke er glad i vinteren må du ikke finne på å bo på fjellet altså. 

Å bo på hytta 

Eirik Torbjørnsen (50) er klar i sin tale. Å bo på fjellet kan høres romantisk ut, men når alle har dratt hjem til sitt etter høytid og helg er det en stor fordel å trives godt, eller veldig godt, i eget selskap. For selv med all verdens fasiliteter og infrastruktur kan det bli ensomt. 

Selv om hyttene rundt her er mye besøkt, er det veldig stille mellom påsken og skoleferien. I mai ser jeg knapt folk her. Da er det stort sett anleggsfolk, for det er stor byggeaktivitet i området og det er kjempebra for Skei.

Hva var det som gjorde at du valgte å flytte på hytta?

Det er en kombinasjon av flere ting. Jeg er glad i omgivelsene her. Skei er for meg en jovial rolig atmosfære selv om det er mye folk i enkelte perioder. Jeg trives i høyfjellet med natursnø og tidlig snø. November og desember gir meg mye glede, da har jeg de aller beste skiturene. Dette kombinert med at jeg har unger som ikke krever daglig oppfølging, og at jeg har en jobb som er fleksibel. Jobben min innebærer en del reisevirksomhet, jeg har kjæreste på Lillehammer og et moderne byliv ved siden av. Alt dette gir stor variasjon og kontraster i hverdagen og det passer meg helt utmerket.

Ofte på reisefot. Foto: Åse Kari Gravråk

Er det noe du savner? 

I hverdagen savner jeg av og til besøk. Det er et stykke å kjøre opp hit så det er ikke enkelt å få venner på besøk midt i uka. Det er veldig stille her i lange perio- der. Jeg kjenner at det kan bli litt ensomt på sommeren. Men heldigvis har jeg en rev som besøker meg ofte. Da sitter jeg på en stein og prater mens han ser på meg og lytter tålmodig. Det er sånne gode samtaler jeg setter pris på, humrer Torbjørnsen.

Nabolaget 

Det gikk for alvor opp for meg at det ikke var så mange her oppe da jeg begynte å spille et spill på Norsk Tipping som heter Nabolaget. Jeg spilte det i mange måneder, men så fant jeg ut at jeg har jo ikke naboer! Det går jo ikke an å vinne, haha! Det er dårlig med storspillere her oppe så det var bortkasta penger kan du si!

Produktutviklingen på Skei 

Produktutviklingen går ikke i samme tempo som veksten i hyttebyggingen, sier Torbjørnsen. Han savner en samlet energi og kraft rundt planer og utvikling, og han etterlyser en tydeligere kommunikasjon.

Dette området trenger et sterkere servicetilbud med den veksten som kommer nå. Det gjelder alt fra varehandel og turistservice til opplevelsessektoren for øvrig. Skei må gjøre seg attraktiv og drive produktutvikling i takt med at det kommer nye generasjoner og kundegrupper med andre preferanser, krav og forventninger. Denne utviklingen har kommet på Sjusjøen og den kommer også hit til Skei. Jeg vet at det jobbes med ulike planer, men det er lite kommunisert. Det eneste vi hører er at det er solgt så og så mange hyttetomter og at det går så det griner.

 

God lagringsplass i annekset. Foto: Åse Kari Gravråk

Bakgrunn som journalist 

Eirik Torbjørnsen har 25 års fartstid som journalist, hovedsakelig i TV2 og i P4.

Det begynte med en samfunnsinteresse, og den første tida jobbet jeg i lokalavisa Dagningen, NRK og Dagbladet. Deretter fortsatte jeg i TV2 før det ble 21 år i P4. Det var en uforglemmelig reise å være med på. 

Afghanistan 

For ti år siden hadde Eirik Torbjørnsen et avbrekk fra journalistikken. Han vervet seg til Forsvaret og deltok i operasjoner i Afghanistan.

Det var sterke opplevelser og store kontraster. Jeg lærte meg sjøl å kjenne i denne perioden. Det jeg opplevde har gjort at jeg setter større pris på det jeg har rundt meg i dag, føler meg privilegert. Og kanskje har dette vært en mer avgjørende faktor for at jeg valgte å bosette meg her, det at jeg setter pris på stillhet og å ha det fredelig. Jeg har ikke tenkt så mye på det før.. 

Moderne bolig med hyttepreg 

Da Torbjørnsen kjøpte hytta på Snippen var han opptatt av å gjøre den om til en moderne bolig med hyttepreg. Han tok ned seksjoner, åpnet opp og malte hele hytta innendørs. De norskproduserte møblene ville han beholde. Hytta har to stuer, fem soverom, to bad, store terrasser og jacuzzi. Eget anneks med god lagringsplass var avgjørende for at det ble akkurat denne hytta. Her får Birkensjefen plass til ski, sykler, golfkøller, dekk og utstyr.

 

Hjemmekontor ved spisebordet. Foto: Åse Kari Gravråk

Omregulering til fast bolig 

Hvis du vil ha hytta som fast bolig må kommunen omregulere hytta fra fritidseiendom til fast bolig. For at det skal bli gjort må hytteeier ha en ansvarshaver til å sjekke og bekrefte at hytta har den standard som kommunen krever. Ansvarshaver kan for eksempel være et byggefirma, en arki- tekt, eller en ingeniør som har en såkalt selvgodkjennerstatus. Det stilles krav til blant annet renovasjon, offentlig kommunikasjon, boligens standard som vindusstørrelse, ventilasjon, vann og avløp. Du må betale et gebyr og det tar ca. 3 mnd. å få det godkjent. 

Dette er en uproblematisk prosess, men det er en naturlig saksgang som tar sin tid. Mitt råd er å bruke en ansvarshaver som har gjort dette før, sier Eirik Torbjørnsen.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her