Menneskets beste venn – i skiløypa

I mange av skiløypene på Skeikampen er det båndtvang, og nå diskuteres det å utvide denne. Det er ulike meninger om hunder i skiløypa, men med litt smidighet og sunn fornuft bør ikke diskusjonen ende opp i bitre uenigheter. Vi tok en tur med en ekspert som trener mye med hund for å få noen tips og råd.

Karoline Conradi Øksnevad kan skilte med verdensmestertittel i hundekjøring – og med flere VM-medaljer i nordisk stil. Det innebærer at hun enten snørekjører rett bak hunden(e), eller snørekjører med en pulk bak hunden. Hun trener både på Skeikampen og på Sjusjøen og er med andre ord vant til å gå i områder med stor trafikk. For å få mest effektive og gode økter, velger hun imidlertid de mindre trafikkerte løypene eller de rolige tidspunktene på døgnet. Farten er gjerne litt høyere når du har to topptrente hunder som bidrar, og treningen blir mer effektiv om man ikke må vente i kø.

Og dette er kanskje et opplagt råd for de som går med hund: Velg løyper som ikke er mest trafikkert, eller velg eventuelt tidspunkt hvor det er færre andre skiløpere der du skal trene med hunden.

Hund4

 

Lær hunden de viktigste kommandoene

De fleste hunder liker i tillegg å jobbe litt med hodet, og det er fint mulig å lære hunden enkle kommandoer som for eksempel høyre og venstre. Det er langt morsommere å snørekjøre med en hund som kan holde ønsket side i løypa og ta riktig retning i løypekryss. Andre normale kommandoer som kan være nyttige både i skiløypa og andre steder er sitt. Og selvfølgelig må innkalling være i orden dersom hunden slippes løs.


Skal man la hunder hilse?

- Jeg trener med hundene og har fokus på det, og da pleier vi verken hilse på mennesker eller andre hunder. Vil du eller din hund hilse på hunden du møter, bør du spørre eieren, forteller Karoline.

Det kan være forskjellige grunner til at eiere ser at hunden deres helst ikke hilser. Noen hunder er skeptiske til andre hunder, og kan bli skremt. Dette kan for eksempel gjelde hunder som tidligere har blitt angrepet. En hund som ikke er vant til barn kan også være skeptisk til disse. Dette vet som regel eieren, derfor er det best å avklare før man hilser på hunden.


I farta – bånd eller ikke?

I diskusjonen bånd eller ikke, kommer som regel argumentet om at en hund i bånd som krysser løypa er mye farligere enn en hund uten bånd. Det er for så vidt riktig, men uansett bør man unngå at en hund kan krysse løypa.

- Veldig mange går med for langt bånd eller snøre. Dersom hunden i tillegg vimser og ikke holder seg på en side, kan det føre til farlige situasjoner. Bruk kort bånd og ha hunden inntil deg i bakker – der farten er høy for de som kommer nedover.

Nedover maner Karoline til å holde farten lav. Ikke la deg friste til å slippe på og la hunden løpe over evne for å holde følge. De fleste hunder er sosiale flokkdyr og vil nødig la lederen av flokken stikke av.

- Stor fart i nedoverbakke betyr veldig stor belastning på skulderpartiet hos hunden. Og kanskje vi ikke tenker over hvor fort hunden må løpe for å holde følge med oss på ski nedover. Ta det med ro og la hunden gå foran i nedoverbakker. Da har du bedre kontroll på hunden, og du fristes ikke til å kjøre så fort at hunden risikerer skader, oppfordrer Karoline.


Å trekke er god trening

De fleste hunder elsker å løpe, å jobbe med kroppen og gjerne å trekke. En hund av litt størrelse kan fint trekke en pulk eller bidra til å trekke deg. I konkurranser er pulken bak hunden og foran skiløperen, men det er ikke noe problem å la hunden trekke deg mens du har pulken hengende bak om du foretrekker det. Karolines hunder trekker for eksempel kjetting på barmark på sommeren for å bygge muskler.

- Det er god trening for hunden å trekke. Det bygger muskler i skulderpartiet, og for eksempel eiere av jakthunder burde drive bevisst med styrketrening. Mange jakthunder har en stor belastning i jakta, og dersom de har trent riktig er det lettere å unngå skader.

I pulken kan du ta med litt ekstra kos til turen. Plutselig har du plass til sitterunderlag, litt ved, en kaffekjele, litt ekstra god mat – og et ekstra teppe til hunden. Slik slipper du å bære en masse, samtidig som hunder får utfolde seg og bruke litt krefter og bygge muskler.

 

Hvor er det båndtvang på Skeikampen?

På grunn av store snømengder er det fra 1. mars 2018 innført ekstraordinær båndtvang i Gausdal kommune. Alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet, dette for å beskytte viltet. Ekstraordinær båndtvang gjelder fra 1. mars 2018 til 1.april 2018, da ordinær båndtvang etter hundeloven gjelder. Les mer om ekstraordinær båndtvang.

Ordinær båndtvang innebærer båndtvang i sentrum på Skeikampen. Båndtvang er det også i løype nr. 1 Skei – Vesleseter/Austlid Fjellstue, løype nr. 6 Skei – Frøyseseter –  Trisnippseter – Vesleseter og i løype nr. 10 rundt Skeikampen. I det resterende løypenettet er det ikke båndtvang ut over vanlige forskrifter, men fortsatt plikter hundeeiere å ha kontroll på hunden.


Tekst av Anders Lindstad.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.