Du kjører sannsynligvis forbi Aulestad hver gang du reiser til Skeikampen. Ta turen innom i sommer. Her kan du oppleve gården slik den var da Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson bodde her, og få et innblikk i livet deres i en viktig tid i norsk historie.
«Fred er ei det beste, men at man noe vil» - Bjørnson levde etter sin egen verselinje. Han talte frihetens og rettferdighetens sak - hjemme i Norge og ute i Europa. Ordet og pennesplitten var hans våpen. Han var nasjonsbygger og nobelprisvinner. Teksten i «Ja, vi elsker» er skrevet av Bjørnson. Han skrev fortellinger, romaner, historiske skuespill og samtidsdramatikk og ca. 400 dikt som har inspirert mang en tonekunstner. Han skrev tusenvis av brev, taler og artikler.

Sommerutstilling: Med streken som våpen – karikatur og identitet

Sommerens store utstilling på Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad viser karikaturtegninger fra en rekke kjente norske avistegnere. Illustrasjonene viser norsk identitet og historie.
I utstillingen i den nyrestaurerte låven på Aulestad er det karikaturer av blant andre Olaf Gulbransson (1873–1958) og dagens karikaturtegnere som Roar Hagen, Herbjørn Skogstad (Herb) og gausdølen Oddmund Mikkelsen.
Utstillingen forteller karikaturens historie og setter lys på karikaturens verdi, ikke bare som underholdning, men som nødvendig middel i aktuell debatt. Man får også se hvordan en karikatur blir til.
I utstillingen finnes også en egen barnekrok hvor barna kan tegne og legge puslespill av karikaturtegninger.

Ny utstilling om Milada Blekastad

Utstillingen om maleren Halvard Blekastad på Aulestad i fjor sommer var populær. I år kan du få vite mer om kona hans i utstillingen «Den usynlige broen - Milada Blekastad 1917-2017».
Hun kom til Gausdal fra Praha som 16-åring og jobbet som forfatter og oversetter. Utstillingen er en vandreutstilling som er laget i Tjekkia.

Eventyrstund og dypdykk

Denne sommeren blir det ekstra morsomt for barna å besøke Aulestad. I juli blir det spennende eventyrstunder flere ganger om dagen.
Det er også flere omvisninger i hjemmet hver dag hele sommeren. I tillegg til den faste omvisningen kan du også bli med på en omvisning med dypdykk.
Nytt av året er at du finner museumsbutikken og billettsalget til Aulestad sammen med turistinformasjonen i Dikterportalen ved hovedveien.

Fakta:

• Aulestad har åpent hver dag fra 26. mai til 31. august, pluss helger i september.
• Se program på www.aulestad.no
Gå ikke glipp av:
• Sommerens nye utstillinger.
• Eventyrstund for barn i juli.
• Omvisning med dypdykk hver dag.
• Olsok 29. juli.
• Omvisningen «Ibsen og Bjørnson hånd i hånd» under Peer Gynt-stemnet 7.–13. august.
• «Aulestaddagene – at man noe vil» 3. september.

Les mer om Aulestad her: https://aulestad.no/ 
Tekst: Anders Lindstad Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 HD74903 4 5 6 7 Photo IanBrodie

 

Foto: Ian Brodie