Bjørn Faarlund var sikker i sin sak da han valgte å bygge hytte på Skeikampen. Han visste han ville trives etter å ha lånt P4s firmahytte mange ganger på ulike årstider.

– Vi har brukt hytta vår veldig mye siden den stod ferdig for ca. et år siden. Noe av det beste er at vi kan dra opp samme dag uten å forberede noe i forkant. Her har vi alt vi trenger.

Han er den kjente stemmen i P4s Radiofrokost som har vekket norske lyttere i snart tjue år. Den folkekjære programlederen har i gjennomsnitt 350.000 lyttere hver dag, og han har vunnet priser for bla. Årets radionavn, Årets programleder og i 2018 ble han tildelt Riksmålsforbundets Lytterpris.

 

Bjørn Faarlund (54)

P4 må selvsagt være med. Foto: Privat
  • Vert for P4s Radiofrokost, landets største morgen-radio-sending, alle hverdager fra kl. 0600-1000
  • Har tidligere jobbet i Radio 1 i Oslo
  • Studert informatikk og data
  • Bor på Smestad i Oslo
  • Gift med Annemieke og de har en sønn på 18
  • Oppvokst i Hemsedal

 

Tegnet om ferdighytta

Det er første søndag i januar og klokka er tre på ettermiddagen da jeg banker på døra i Bergsengfeltet. Det går noen sekunder før Bjørn kommer og åpner, han er barbeint og har sokkene i den ene hånda. Kona Annemieke og Bjørn har nettopp kommet inn fra skitur. Vi småprater i gangen før vi går inn og setter oss. Bjørn er ujålete, prater lett og mye, akkurat som på radioen. Han forteller at det var litt tilfeldig at de valgte en Blånehytte, men de er veldig fornøyd med resultatet.

– Det morsomme er at dette kalles en ferdighytte, men det er egentlig ikke det. Kona fikk tegna om og flyttet på noen vegger. I utgangspunktet var det bare en hems og ett soverom oppe, men så tegnet hun om og utvidet litt og vips! så fikk vi to små soverom og badstue! I tillegg har vi to soverom nede. Vi ble veldig fornøyd med hytta, den er akkurat passe stor for oss to og sønnen vår på 18, og eventuelle gjester.

 

Vi ble veldig fornøyd med hytta. Foto: Åse Kari Gravråk

Sentralt

Bjørn prater varmt om Skeikampen, om de preppa skiløypene, om alpinanlegget som er passe stort, om de hyggelige folka på butikken og de som holder skiløyper og golfbanen i tipp topp stand.

– På sommeren tar det meg bare noen minutter å rusle opp til golfbanen. Det å ha hytte sentralt på Skei er helt perfekt for oss, her er gangavstand til alt vi trenger. Når vi kommer hit parkerer vi bilen og bruker den ikke før skal hjem igjen. Men selvfølgelig, når vi velger å bo sentralt må vi også regne med å se noen mennesker som går forbi hytta. Vi kan ikke vente å gjøre som Lundteigen, å bo så alene at vi kan gå ut å tisse i fred.

En annen positiv faktor ved Skeikampen er at det er alle slags typer folk her. Her er ikke de som bare vil ha fyll og fest, eller bare de fjongeste folka, eller bare idrettsfolk. Joda, det er mye idrettsfolk, men det er ikke de som dominerer mest i løypene.

 

Oftere buss

– Noe vi ønsker oss er at bussen fra Lillehammer til Skeikampen kunne gått to ganger om dagen hele året, vi er jo her på sommeren også! Hvis du ikke har bil kommer du deg ikke til Skeikampen utenom skisesongen, og hvis en av oss vil dra opp et par dager før den andre er vi er vi avhengig av to biler, det vil vi ikke. Det er så mange som har hytte her og som har mulighet til å ta med jobben sin til fjells, og noen er fastboende. Det er kanskje ikke noe overskudd å hente i første omgang, men det er noe med å legge til rette og tenke langsiktig for området.

 

På ski til butikken

Bjørn og kona liker å gå i fjellet både sommer og vinter. Annemieke skyter inn fra sidelinja at de alltid har sekk på ryggen når de går på tur. De må alltid ha med mat og sitteunderlag.

– Ja det har vi, bekrefter Bjørn. Vi er her for å kose oss samtidig som vi holder oss litt i form. Men det hadde vært fint om vi også kunne gått på ski helt opp til butikken, men det kan vi ikke i dag. Løypa går forbi hytta, men den stopper rett borti veien, der er det slutt. Dette angår for så vidt alle på Sør-Skei, så en ekstra skiløypestubb helt opp til butikken hadde vært til glede for mange. Ellers er vi spente på utviklingen i området og hvordan det nye Skei Sentrum kommer til å bli.

 

Kan sende fra Lillehammer

Bjørn Faarlund, også kalt den språksikre morgenfuglen, jobbet 15 år i Radio 1 i Oslo før han begynte i P4 i 2000, nå har han nesten 35 års fartstid fra radiostudio.

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg skulle valgt noe annet. Jeg har studert informatikk og data og syntes det var spennende og liker det fortsatt, men det er mye mer spennende å jobbe i radio. P4 nyhetene sendes fra Lillehammer, og av og til har jeg lurt med meg kolleger dit så vi kan sende Radiofrokosten derfra. Det er jo praktisk for meg når jeg er på hytta og dra ned til Lillehammer, sier programlederen.

 

Melding om vannplaning

Er det noe du har sagt under sending som ikke burde vært sagt, noen tabber?

– Haha, ja så mye som vi prater er det småtabber stadig vekk. Men jeg husker da jeg var ganske ny i P4, jeg leste en trafikkmelding vi hadde fått inn om at det var fare for vannplaning mellom Gjøvik og Mengshoel. Alle som er kjent i dette området vet at det er en gammel fergestrekning over Mjøsa…

 

Som en hund

Radiofrokosten begynner kl. 0600 på alle hverdager, da har morgenfuglen Faarlund allerede vært på plass en god stund. Han tror at  følelsen er den samme om du står opp kl. 0500 eller kl. 0700. Problemet kommer heller senere på dagen når han kjenner det har blitt lite søvn, da tar han seg en lur etter sending. Men på hytta er det andre boller.

– Her oppe sover jeg så ufattelig godt på natta så her er det ikke noe problem. Nå som det blir lyst så sent sover jeg gjerne fem timer mer enn det jeg gjør hjemme. Jeg er mer som en hund, sover når jeg har tid.

 

350.000 lyttere

Hvordan er det å vite at så mange som 350.000 mennesker hører stemmen din hver dag?

– Ja det er litt rart å tenke på at det er så mange som hører på, enten de fortsatt ligger i sengen, spiser frokost, sitter i bilen, eller kanskje allerede er på jobb. Og noen avslutter kanskje akkurat nattevakten. Vi prøver å være en gjeng som kan passe inn i alle disse tilfellene, og forhåpentligvis gjør morgenen enda litt bedre. Eller kanskje litt mindre ille for noen.

Radiomannen, den kjente P4 stemmen, programlederen, den språksikre morgenfuglen har funnet sin plass på fjellet. Her sover han lenge, spiller golf, går skiturer med sekk og ser Skeikampen fra stuevinduet. Og han hører selvsagt på radioen som står på kjøkkenbenken. Gjett hvilken kanal.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her