Hun gikk av som stortingspresident i oktober i fjor. Nå leder Tone Wilhelmsen Trøen (H) Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Og hytta på Skei har blitt familiens samlingspunkt.

Når du er stortingsrepresentant vet du ikke hvilket fagområde du skal jobbe med etter neste stortingsvalg. Vi får lov til å sette opp tre ønsker, men det er ikke sikkert vi får noen av de oppfylt. Helse- og omsorgskomiteen stod øverst på lista mi så jeg ble kjempeglad! 

På Stortinget siden 2013

Allerede som 21 åring ble Tone W. Trøen politisk aktiv i Nes kommune. Det ble en rekke politiske verv i årene som fulgte før hun i 2013 ble valgt inn på Stortinget som høyrerepresentant for Akershus fylke. Først en periode som Høyres helsepolitiske talsperson, deretter leder av Familie- og kulturkomiteen. I 2018 overtok hun som stortingspresident etter Olemic Thommesen. 

Den travleste tida

Før hadde jeg ansvaret for å lede alle debattene i Stortingssalen, men nå blir det å være en mer aktiv politiker. Den aller travleste tida på Stortinget er før jul, det er da statsbudsjettet skal i havn. Det er en krevende og prosess med lange møter hver dag, men likevel veldig spennende. Det blir som regel ingen store juleforberedelser på meg før siste helga før jul, selv om jeg tenker hvert år at jeg skal bli litt flinkere til å nyte adventstida.

Bjørgarunden og Skardbua

Det var i fjor at Tone og mannen kjøpte hytte på Skei, men de ble kjent med området allerede på 90-tallet da svigerforeldrene hennes hadde campingvogna si der. 

For oss var det et stort steg å ta, det å bli hytteeiere, vi føler oss så heldige, sier Tone. – Hytta ble samlingspunkt for familien fra første dag. Og for noen flotte turmuligheter sommer og vinter! Det er et eldorado for ski. Jeg liker Bjørgarunden veldig godt, men også Skardbua er et fint turmål. Der møter vi vennene våre som går fra Kvitfjell.  

Tone Trøen pa Skei
På ski med mannen Per Christian, sønnene Eirik og Martin, og Mari (Martins samboer). Foto: privat

Skeikampen var tema

Som stortingsrepresentant var Tone på et offisielt besøk i Danmark der hun hadde audiens hos dronningen. Det er ikke alltid lett å vite hva man skal snakke om i sånne ærend. Men Tone dristet seg til å si at hun var veldig glad i Skeikampen for hun visste at dronning Margrethe hadde et nært forhold til Skeikampen også. Dermed var praten i gang.

Inspirerte ungdom i Gausdal og Lillehammer

Tone brukte også tida som stortingspresident til å inspirere ungdom til å bli engasjert og nysgjerrig på å ta del i samfunnsdebatten. 

Jeg møtte bla. ungdomsrådet i Lillehammer og jeg besøkte Gausdal videregående skole Pierre de Coubertin. Det å bry seg om nærmiljøet ved å delta i lag og foreninger og bruke stemmen sin der, det er viktig. 

Hvis du hadde vært lokalpolitiker i Gausdal, hva ville du prioritert? 

Det virker som kommunen legger godt til rette for vekst, samtidig ser jeg også at det er en enorm vekst på Skei som sikkert er krevende å håndtere. Jeg vet at mange hyttekommuner får press på helse- og omsorgstjenester, dette med beredskap. Hvis jeg hadde vært lokalpolitiker i Gausdal hadde jeg kanskje interessert meg for det. Sånne utfordringer er spennende, det å dimensjonere for beredskap i en kommune som i en periode vokser mye med antall hyttefolk og turister. 

Godt samarbeid, humor og varme

Tone er sjeleglad hun er politiker i Norge og ikke i England for eksempel, der vi ser debattene fra Underhuset der de skriker og hyler og buer over skillelinjene. I Norge sitter de skulder ved skulder fra den valgkretsen de er innvalgt.

Jeg har Arbeiderparti-politikere på begge sider av meg i stortingssalen, og Jonas og Trygve rett foran meg. Selv om det kanskje virker stivt og formelt utad så er tonen veldig uformell blant oss politikere, heldigvis. Det er mye godt samarbeid, humor og varme. Men i debattene i stortingssalen er det formelt. Vi er jo uenighetens hus på en måte, rammene må være formelle så vi håndterer den uenigheten på en ryddig og respektfull måte.

Psykiske helse

Tone brenner for psykisk helse, nå vil hun bla. nå jobbe for at rusreformen blir vedtatt på Stortinget. Helt siden hun begynte som ung lokalpolitiker har helse og omsorg vært hennes hjertesaker. I en alder av 42 år, og etter 20 år i privat næringsliv, utdannet hun seg som sykepleier. Kunnskap og erfaring fra sykehus og sykehjem er en god ballast å ha med seg i jobben på Stortinget. 

Langt igjen 

Noe av det siste Tone gjorde før hun gikk av som stortingspresident var å lede toppmøtet for kvinnelige parlamentspresidenter i Wien. Fokusområdet var bla. likestilling og jenters rettigheter. Hun forteller at det er kun 25% kvinnelige stortingsrepresentanter på verdensbasis, noe som viser at vi fortsatt har et langt steg å gå internasjonalt når det gjelder likestilling.

Nyter hyttelivet

Tone bruker hytta så ofte hun kan for å koble av og nyte fjellandskapet. 

Når jeg kjører oppover og ser Skeikampen komme til syne tenker jeg at her blir det godt å være. 

Tone Trøen pa Skei
Bjørgarunden, et skiparadis. Foto: privat

 

 

Tone Wilhelmsen Trøen (H) 

  • Leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. (Stortingets helse- og omsorgskomité er en fagkomité i Stortinget. Den behandler saker om helsetjenester, pleie- og omsorgstjenester, folkehelsearbeid, rusmiddelpolitikk og legemidler)
  • Stortingspresident (Norges andre kvinnelige) 2018-2021
  • Leder av familie- og kulturkomiteen fra 2017-2018 
  • Høyres helsepolitiske talsperson i perioden 2013-2017
  • Politisk aktiv siden 1987
  • Utdannet sykepleier
  • Gift med Per Kristian Trøen, har tre voksne sønner og ett barnebarn

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her