Gausdal er kjent for skikkelige mattradisjoner. Til god mat hører gjerne godt drikke. I Follebu lager Bryggeriet 7null4 kortreist øl som passer til god mat, for å kose seg på terrassen eller til å nyte foran peisen.

Lokale mikrobryggerier har hatt et oppsving i Norge, og med det har utvalget både i dagligvarebutikkene og på utestedene blitt større – til glede for kundene. Sammen med eierne Rune Heggen og Vidar Kalløkken har daglig leder Amund Heggen per i dag utviklet elleve forskjellige øl, hvorav Gausdøl er bestselgeren.

Vi er opptatt av å lage produkter som er lette å like for folk flest. Dette gjelder både for ølet og for tilleggsproduktene vi lager på gården, forteller Amund Heggen, daglig leder for Bryggeri 7null4.

Han forteller om gode tilbakemeldinger fra kundene og kan fornøyd konstatere at produktene deres er enkle å få tak i på matbutikkene i vår region. Det betyr at det lokale ølet finnes både på Joker Skeikampen og på de andre matbutikkene i regionen.

Arrangement, pubkvelder og ølsmaking

Bryggeri 7null4 ligger i låven på gården Heggelund i Follebu. Her er det innredet med pub, selskapslokale, ølbryggeri og tapperi. Det arrangeres prøvesmaking og foredrag om ølproduksjonen for grupper, og lokalene kan leie til små og store lag. Da vi besøkte bryggeriet, var selskapslokalet ryddet og på vei til å bli dekket til ca 70 gjester. Her er det plass til enda større grupper – det har vært opp mot 120 gjester på julebord.

Det kan imidlertid tilpasses mye mindre grupper. Vennegjenger, hyttenaboer eller andre grupper kan bestille ølsmaking med god mat til. Med utsikt ned i produksjonsanlegget og mesketankene får deltakerne innføring i ulike smaker, ulike metoder i produksjonen og hvordan man har kommet fram til de forskjellige øltypene. Da får man høre historien om hvordan «Skahaugg» ble til – en øltype det går mye av nå mot høsten. Det henger sammen med at den passer godt til blant annet rakfisk.

Ordet Skahaugg er et lokalt uttrykk for et uhell eller å gjøre en tabbe eller feil – og det var nettopp slik denne smaksvarianten ble til. Under produksjonen av det skulle bli en IPA (Indian Pale Ale) ble det gjort feil med tidspunktet for tilsetning av forskjellige type humle. Det ble med andre ord et ganske annet resultat enn forventet som følge av et skahaugg, og dermed var navnet på denne smaksvarianten opplagt. For god var den – selv om den smakte noe annet enn forventet.

Ølchips og flatbrød av mesk

Øl brygges som kjent av korn. På Bryggeri 7null4 har de egen mølle hvor kornet males. Det malte kornet fylles opp i tanker, vann tilsettes og dette får stå å «meske seg» i en periode. Når denne væsken senere tappes over på andre tanker for oppvarming, tilsetting av gjær og de andre prosessene som skjer i løpet av ølbrygging, blir det igjen noe som ligner på en grøt av malt korn. Fiber og protein blir igjen i denne grøten, mens det meste av sukkeret blir med videre i det som senere blir til øl.

Ølchips og Follebus Sorte Gull fra Bryggeriet 7null4. Snart kommer det forhåpentligvis Julechips som trolig vil passe til stouten fra bryggeriet i Follebu.

Slik sett er dette «avfall» fra ølproduksjonen. Samtidig er dette en ressurs – og på låven i Follebu blir dette nå til ølchips og flatbrød.

Både ølchips og flatbrød er fiberrikt og proteinrikt, samtidig som mye av sukkeret er fjernet gjennom meskingen. Dette gjøres før det tilsettes humle og gjær, så man trenger ikke være redd for verken alkohol eller ølsmak på disse produktene. Men det passer godt sammen med spekemat, rakfisk, ost og som snacks sammen med øl, forteller Amund.

Julechips med sukker og kanel?

Ølchips er et fiberrikt kornprodukt, og i låven eksperimenterer de med nye smaker. Kanskje kan du nyte julechips med sukker og kanel sammen med julegrøten allerede denne julen. Eller kanskje enda bedre – strø litt knust julechips over eplekaken eller desserter som kan toppes med firberrikt ølchips med sukker og kanel. Uten å ha testet kombinasjonen er jeg nesten villig til å vedde på at det passer til Follebus Sorte Guld – bryggeriets egen stout.

Jeg gleder meg i hvert fall til å teste om jeg har rett!

Amund Heggen er daglig leder i Bryggeri 7null4. I anlegget bak ham ble det produsert 30 000 liter øl i 2017. Kapasiteten er økt, og nå kan de produsere opp mot 120 000 liter øl i året.

Fakta:

Bryggeriet7null4 har ligger i Follebu. Navnet stammer fra gårdens melkenummer fra den gang det var ku på gården. Målet er å skape et lettdrikkelig øs som ikke er for spesielt og for kraftig, men samtidig er smakfullt og godt. Ølbryggingen startet som en hobby i 2012, men ble utvidet med nytt produksjonsanlegg i 2016. Per i dag produserer Bryggeri 7null4 elleve smaksvarianter av øl, samtidig som de selger Ølchips og flatbrød basert på resteproduktet fra meskingen av øl.