Ola Fyksen har solgt juletrær i 25 år. På Segalstad Bru regner han med å selge rundt 400 trær før jul, og har du ikke kjøpt enda så løp og kjøp!

 Fjelledelgran er mest populært, sier Fyksen som begynte å dyrke juletrær for første gang for 30 år siden. – I år regner jeg med å selge 7-800  juletrær totalt, og mange av disse går til hyttekunder på Skeikampen i tillegg til østringer og vestringer.

Når det gjelder plastjuletrær forteller Fyksen at enkelte av hans kunder har gått tilbake til naturtre etter at de har hatt plast noen år.

 De vil tilbake til det ekte, sier han. – Jeg tror også at fokus på miljø og plastforurensing bidrar til at folk blir mer bevisste på å velge naturtre. De vil ha norske stuttreiste juletrær.

Trærne må vokse minst sju år før de felles, og det innebærer mye jobb å passe godt på trærne. Fyksen begynner i april og må være på vakt hele sommeren. Da går han over samtlige trær og ser over toppene og justerer det som trengs. Han gjødsler én gang, men må hele tiden passe på ugress og være på vakt mot evt. sykdommer.

Det kan oppstå sopp på trærne, og da gjelder det å oppdage det i rett tid så vi får tatt knekken på det. Ellers kan det bli store tap. Klimaendringer kan kanskje være en årsak.

Fyksen har et stort utvalg av juletrær, om du er ute etter et lite tre til liten stue, eller kanskje et høyt tre på 5-6 meter. Uansett hvilket tre du velger, har juletreprodusenten følgende tips for å ta best mulig vare på treet:

  •  Sag av litt på stammen før du tar inn treet
  • La treet akklimatiseres fra kald utetemperatur til varm stue
  • Etter at treet er satt på plass i juletrefoten slår du på kokende vann, da vil kvaen løsne og treet vil trekke til seg vannet
  • Etterfylles jevnt

 

Fun facts – juletreets historiske røtter

1500-tallet: Juletreskikken oppstår i det katolske Syd-Tyskland og Sveits

1800-tallet: Juletreet blir kjent i Europa og Amerika. Tyske misjonærer, utvandrere og forretningsfolk tar med seg tradisjonen.

I Christiania blir det første juletreet registrert i 1822. I Norge er det særlig prester og lærere i byene som introduserer tradisjonen med juletre.Juletrefester i skolenes regi starter rundt midten av 1800- tallet. Det bidrar til å gjøre juletreet kjent ut over bygdene. Dikt av Welhaven og Wergeland bidrar også til at folk blir kjent med den nye tradisjonen. Eventyrsamleren og forstmannen Peder Chr. Asbjørnsen gir i 1850 ut et julehefte med navnet ”Juletræet”.

1919: Juletreet på Universitetsplassen i Oslo blir reist for første gang.

I dag har over 90 % av norske husstander tradisjon med å pynte et tre til jul.

 

Kilde: norskjuletre.no

 

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her