Barn og unge valfarter til Skeikampen første uka av skoleferien. I år har Merida Terrengsykkelskole 10-års jubileum. For grunnleggeren er terrengsykling livet.

 

På 80-tallet, da terrengsykling kom til Norge, fikk Jan Olav Beitmyren sin første terrengsykkel. Da var han besatt. Han lærte gradvis å bruke kraft og balanseteknikk for å få sykkelen over steiner og store røtter. Musklene i beina brant når han kjempet seg oppover bakkene. Han ble bedre og bedre til å føre sykkelen smidig gjennom svinger langt til fjells. Det ga Jan Olav en ny lykkefølelse Jan Olav.

 

På landevei var jeg en i massen. Det var så godt å komme bort fra asfalten, bilene og taktikken som det er mye av i landeveissykling. Ute i skogen og på fjellet var alt opp til meg. I terrengsykling er teknikken veldig viktig sammen med god utholdenhet. Det var perfekt kombinasjon for meg. Etterhvert fikk jeg lyst til at barn og unge skal få oppleve denne mestringsgleden, sier Jan Olav.

 

Mye å lære bort

I 35 år har Jan Olav jobbet hardt på sykkelen. Han vet hva som skal til for å bli en god terrengsyklist. Han har vært en del av landslaget i terrengsykling og vunnet Norgesmesterskap og Norgescupen sammenlagt. Da han var 18 år begynte han å konkurrere og han konkurrerer fremdeles.

 

I 2009 fikk Jan Olav en idé. Han ønsket at flere barn og unge skulle få et sted i sommerferien der sykling var i fokus.

 

Det fantes tilbud for unge og barn i sommerferien som drev med ski og fotball, men ikke sykkel. Derfor startet jeg og en kamerat Merida Terrengsykkelskole for barn på Skeikampen. Det tok helt av. I starten var det i underkant av 60 deltagere og etter noen år deltok 164 barn og unge, sier Jan Olav.

Foto: Jan Olav Beitmyren

 

Etter hvert tilbød flere aktører tilsvarende sykkelskole og antall deltagere stabiliserte seg rundt pluss minus hundre.

 

Mange av barna har foreldre som har hytte i området. Noen barn bor i regionen og andre reiser langveisfra. Vi har faktisk hatt med barn fra Spania og Danmark og i år skal vi ha med en deltager fra Island, sier han.

 

Den 23. juni i år er det tiende året på rad at Jan Olav arrangerer sykkelskolen.

 

Det er kjempemorsomt å se barn og unge sprudle av mestringsglede. Barn tar terrengsykling lettere enn voksne. De har god koordinasjon i kroppen. På sykkelskolen starter vi forsiktig og øker vanskelighetsnivået etterhvert. Vi trener på svingteknikk, på hopp og dropp og så sykler vi turer ute i terrenget. Vi har også øvelser der alle deltar uavhengig av ferdigheter, sier Jan Olav.

 

Alle kan delta

Foto: Jan Olav Beitmyren

Barn fra 11 til 17 år kan delta på sykkelskolen. Barna bor i leiligheter vegg-i-vegg med Thon Hotel Skeikampen og på dagtid sykler de. Deltagerne deles opp i aldersgrupper på 10 til 15 personer og etterhvert justeres gruppene etter barnas egne ønsker og ferdigheter.

 

Deltagerne på terrengsykkelcampen har en variert uke hvor blant annet trener på balanse, de utforsker stiene på fjellet og lærer om sykkelteknikk. Foto: Jan Olav Beitmyren

I hver gruppe er det en voksen instruktør som har et ekstra ansvar. I tillegg bidrar mange NTG elever som instruktører. Deltagerne får prøve seg på en egen Pump Track, en bygd sykkelløype på flatmark med kuler, hopp og doserte stier og et ferdighetsanlegg med mange ulike elementer. Skeikampen har også et hav av flotte stier.

 

Her det det rom for jenter og gutter som ikke har syklet terreng før og de som har syklet mye. Alle får tilpasninger til sitt nivå. Mange av deltagerne vender tilbake år etter år. Noen av dem bidrar etterhvert også som instruktører. Det gir meg motivasjon til å arrangere sykkelskolen år etter år. Den personlige bi-effekten er jo at jeg er pent nødt til å holde formen ved like, fleiper 54-åringen.

 

Hårete mål

Sykkelformen er vel det siste Jan Olav trenger bekymre seg for. Han trener fremdeles hardt for å delta i beintøffe ritt. Sommeren 2019 skal han blant annet delta i Europamesterskapet i terrengsykkel maraton på Furusjøen. Rittet går av stabelen i starten av juli og innebærer 9 mil med beinhard jobbing og mye moro. Dessuten må Jan Olav sykle Birken. Det har han gjort de siste 27 årene.

 

Birken slipper jeg ikke unna nei. Jeg er jo en av få som har deltatt alle år og klart merket. Det forplikter. Så det er bare å trene. Sykling har blitt en livsstil for meg, innrømmer den over gjennomsnittet ivrige syklisten.

 

Det er ingen tvil om at barn og unge på Merida terrengsykkelskole har litt av et forbilde å strekke seg etter.

 

Se flere nyheter fra Skeikampen her